Byta krängningshämmarstag Hyundai i30

Publicerat den Uppdaterat den

Hej

Då var jag tillbaka igen och den här gången tänkte jag demonstrera hur man byter krängningshämmarstag på en Hyundai i30. Det är mer regel än undantag att dessa stag slits ut och varför det undrar man. Jag skulle vilja sträcka ut hakan och påstå att det beror på dålig kvalitet och en kallt beräknad underdimensionering av stagen ifråga.

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

Vad är ett krängningshämmarstag?

Krängningshämmarstaget är till för att förbinda änden på krängningshämmaren med någon del i fjädringen, ofta fjäderbenet. Det är i praktiken en pinne med en kulled i vardera änden. Kulleden ifråga skruvas fast med en mutter i framvagnen. Anledningen till att man har stag är att man kan vara mer flexibel med design och placering av själva krängningshämmaren.

Krängningshämmarstag Hyundai I30
Krängningshämmarstag Hyundai I30

Hur vet man att krängningshämmarstaget är dåligt?

Vanligtvis märker man felet genom att det uppstår ett klonkande ljud från framvagnen, speciellt när man kör ner i en grop. Om detta händer är det nära till hands att misstänka ett stag eftersom de, som jag nämnde ovan, ofta är både underdimensionerade och av tveksam kvalitet.

Om ett stag är riktigt dåligt känns det direkt om du tar tag i det och rycker litegrand. Då brukar man känna att det glappar. I vissa fall kan staget ligga lite i spänn, då är det svårare att upptäcka det. Ett sätt är då att köra upp bilen på en brygga. Då kommer man åt att känna på staget samtidigt som en annan person kan rucka bilen i sidled. Känn på staget i båda ändarna eftersom det är lätt att missa att den ena leden är sliten.

Byt båda stagen

I inlägget Byta bromsskivor Hyundai Accent nämner jag att framvagnsdetaljer bör bytas parvis. Detta gäller även krängningshämmarstag. Det är lika bra att byta båda när du ändå har bilen i luften. Det andra staget kommer ändå snart att behöva bytas.

Vad behövs för att byta krängningshämmarstag?

  • Pallbock
  • Domkraft
  • Rörtång
  • 17, 19 mm blocknyckel
  • Hammare
  • insex-hylsa 5 mm
  • Spärrskaft

Hur gör man

Hissa upp framvagnen

Börja med att hissa upp bilen i framvagnen. Jag brukar föredra att ha hela framvagnen i luften. Det är bara en rutin jag har för att undvika att framvagnsdetaljer sitter i spänn, desutom är det mycket lättare att vrida hjulen om man skulle behöva.

Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Plocka därefter bort framhjulen. Nu är det fritt fram att arbeta med respektive sida.

Kontrollera att reservdelarna passar

En vanlig tabbe är att man skruvar isär allting för att upptäcka att man har fel reservdelar. Innan du fortsätter, kontrollera att de nya delarna passar till din bil. Kontrollera även att delarna inte har defekter.

Ta bort krängningshämmarstaget

Krängningshämmarstaget är ett stag med en led i vardera ände. Staget sitter fast med en mutter i respektive ände. Problemet som uppstår är när du försöker skruva bort muttern kommer bulten att börja snurra inne i sin led. De som har designat stagen har dock tänkt på detta.

Låsa bulten till krängningshämmarstaget

Det finns två typer av mothåll för krängningshämmarstag. Den ena typen har en skruvinfästning på baksidan, vilken man låser med en block-nyckel på baksidan.  Med den andra typen låser man skruven med hjälp av en insexnyckel. Man kan diskutera fördelar och nackdelar, men själv föredrar jag den med en låsskruv på baksidan. Då kan jag låsa skruven och samtidigt skruva bort muttern med en mutterdragare. Det kan även variera vilken mutterstorlek staget sitter fast med, men typiska storlekar är 17 – 19 mm.

 

På baksidan av krängningshämmarstaget finns en skruvinfattning
På baksidan av krängningshämmarstaget finns en skruvinfattning

 

En insexnyckel används som mothåll när man lossar muttern till krängningshämmarstaget
En insexnyckel används som mothåll när man lossar muttern

 

Led till krängningshämmarstag
Led till krängningshämmarstag

 

Skruva bort staget

När du har klurat ut vilken lås-typ du har på ditt stag är det bara att skruva bort de två muttrarna som håller staget. Innan du tar bort staget, börja med att rengöra skruven och applicera rostolja. Låt oljan verka en god stund innan du börjar skruva, gärna över en natt om det är möjligt. Sedan är det då bara att börja skruva. Den övre bulten är lättåtkomlig, bara att låsa den och skruva. Den undre sitter lite mer svåråtkomligt till. På bilden ovan använder jag en insex-nyckel, men den är bara i illustrativt syfte. Det är mycket lättare att låsa insex-varianterna med ett spärrskaft i kombination med en insex-hylsa.

Det strular

I en perfekt värld så funkar det jag har skrivit ovan, men ibland händer det dock att stagen har rostat fast. Man orkar inte hålla emot mothållet på krängningshämmarstaget. Så, vad gör man då?

En tänkbar lösning;

  1. Knacka bort staget från kullederna, om inte det går, så vrid staget över kulleden. Du kan behöva kapa staget för att få plats att vrida det av kulan.
  2. Ta en rejäl rörtång och kläm ihop den på kulan så att skruven hålls fast.
  3. Skruva därefter upp muttern.
Lås skruven till krängningshämmarstaget
Lås skruven till krängningshämmarstaget

 

Gammalt och nytt krängningshämmarstag
Gammalt och nytt krängningshämmarstag

Att byta krängningshämmarstag är som du ser en relativt enkel sak. Det svåra är förmodligen att upptäcka att staget är defekt.

Återmontering

Återmonteringen är simpel. Bara att skruva fast staget igen. Klart! Prova och hör gärna av dig och berätta hur det gick.

Lycka till med skruvandet!

/Jocke

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar