Byta bromsslang Audi A4 Quattro 3.0 2001

Publicerat den Uppdaterat den

Den här gången var det dags för en bromsslang. Närmare bestämt på en Audi A4 Quattro 2001.

Hur lång tid kan man då räkna med att ett sådant här jobb tar?

Det kan ta lite olika tid att byta en bromsslang. Ibland går det bra och då tar det 10 minuter och ibland går det DÅLIGT och då tar det 10 timmar.

Vad behövs för att byta den?

  • Domkraft
  • Pallbock
  • Nyckel för hjulmutter
  • 11 mm bromsnyckel (går även bra med en öppen nyckel)
  • 26 cm långt bromsrör (den som sitter på kan vara tvungen att offras)
  • 1 bromsslang
  • 1 behållare för bromsvätska
  • Bromsvätska
  • Plugg för bromsrör
  • Tid

Palla upp bilen och som vanligt, var noga med pallbock!

IMG_0616

 Hitta felet

Ta bort hjulet där bromsslangen skall bytas.

IMG_0619

Du kommer då att se något som ser ut ungefär så här. Här kan vi tydligt se bromsslangen fastskruvad i ett bromsrör. Slangen sitter fastspänd med ett clip som sitter fastsatt med skruven till bromsröret.

Den här slangen ser vid första anblicken intakt ut, men den är emellertid sprucken på baksidan. Inte alltid så lätt att upptäcka, men som tur är så upptäckte bilprovningen detta.

Ta bort slangen

Börja med att placera en behållare under bilen, rakt under bromsslangen, så att bromsvätskan inte hamnar på underlaget. Bromsvätska är inga trevliga saker och skall tas om hand på ett korrekt sätt, d v s hos återvinningen.

Lossa skruven mellan slangen och röret i den övre delen. Plugga igen den öppna änden. Det finns en hel rad exempel på temat alltifrån golfpeggar, tändstickor, vulktejp m m.

Lossa skruven mellan slangen och bromsröret som går till oket. Om det går bra så är du i det närmaste färdig nu, bara att skruva dit den nya slangen och lufta bromssystemet.

IMG_0620
Infästning mellan slang och bromsröret på oket.

Problem uppstår

Det är här det brukar gå åt h-vete. Kopplingen mellan slangen och bromsröret till oket. De är till 99 procent fastetsade med varandra.

Mitt råd är då att skruva bort röret vid oket istället och ta bort slangen tillsammans med röret. Du kan då ersätta röret med ett 26 cm långt bromsrör (finns i varje välsorterad reservdelsbutik).

Röret är billigt i sammanhanget och det är ändå stor sannolikhet att du kommer att förstöra kopplingen mellan röret och slangen.

Återstår då bara att skruva dit den nya slangen tillsammans med bromsröret, lufta bromssystemet och kolla att det inte läcker.

Lycka till!

/Jocke

 


“In theory, theory and practice works, in practice…”

Bob Pease, National Semiconductor


 

Lämna ett svar