Byta växellådsolja Hyundai i30 2014

Publicerat den Uppdaterat den

Hej

Min fru är den stolte ägaren till en Hyundai i30 årsmodell 2014, en bensindriven sak med manuell växellåda. Ganska tidigt efter inköpet upptäckte hon att det var svårt att lägga in växlarna. Hon lämnade in bilen till auktoriserad märkesverkstad men det blev inte mycket bättre. Jag bestämde mig då för att kolla upp detta noggrannare och efter lite googling visade det sig mycket riktigt att det var ett känt problem. Hyundais sex-växlade växellådor kan bli riktigt tröga vid låga temperaturer. Det behöver inte heller vara speciellt låga temperaturer, redan vid 5 grader celsius börjar det kännas tydligt.

Som du redan säkert har räknat ut så är en av lösningarna på det här problemet att byta växellådsolja, men det behöver nödvändigtvis inte vara det som är felet. I det här inlägget beskriver jag dock steg för steg hur det går till att byta växellådsolja.

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

Byta växellådsolja

Vilken olja?

Det finns en massa olika sorters växellådsoljor med olika oljetyper. Det är mycket viktigt att du väljer den oljekvalitet som passar din bil. Lättaste sättet att veta vilken oljetyp man skall ha i bilen är att titta i instruktionsboken. I den här bilens instruktionsbok står det att växellådans oljetyp skall vara API GL-4. Jag har därför köpt in en olja av den typen, speciellt framtagen för att klara lägre temperaturer.

 

Växellådsolja
Bild 1 Växellådsolja för hyundai i30 sexväxlad växellåda

Inte bakåtkompatibla

En viktig detalj att poängtera här är att växellådsoljor inte är bakåtkompatibla som t ex bromsoljor. En dot-4 olja fungerar även i ett bromssystem avsett för dot-3 bromsoljor. Den här principen gäller alltså inte för växellådsoljor. En GL-5 olja kan rentav vara skadlig för en växellåda avsedd för GL-4 olja. Om du skall byta växellådsolja så var noga med vilken oljetyp du använder.

 

Vad behövs för att byta växellådsolja

  • Växellådsolja GL-4 för sexväxlade växellådor, 2 liter
  • 2 pluggpackningar
  • Momentnyckel som täcker spannet 60-80 Nm
  • Lång sexkanthylsa, 17 mm
  • Kort sexkanthylsa 17 mm
  • Möjlighet att lyfta bilen plant
  • Slang
  • Tratt
  • Eventuellt litet plastmunstycke
  • Kärl för att samla upp gammal växellådsolja

 

Verktyg som behövs för att byta växellådsolja.
Bild 2 Verktyg som behövs för att byta växellådsolja.

 

Byta växellådsolja

Hissa upp bilen

Börja med att hissa upp bilen i plant läge. Lättast är nog att använda en servicelyft, men det går lika bra med en brygga eller domkraft och pallbockar. När du använder pallbockar måste hela bilen pallas upp.  Det är som sagt viktigt att bilen står plant, annars är risken att du inte får ut all olja ur växellådan eller att du fyller på fel mängd.

Lokalisera oljepluggarna

Det sitter två oljepluggar på växellådan, en avtappningsplugg och en nivåplugg. Båda pluggarna sitter på växellådans vänstra sida riktad ut mot bilens vänstra sida. Pluggarna har dessutom förhoppningsvis en pluggpackning som är viktig att inte tappa bort. Egentligen skall pluggpackningen bytas, men det går för det mesta att återanvända den gamla. Absolut sämst är att inte ha någon alls.

 

Hyundai i30 sexväxlad växellåda
Bild 3 Placering av avtappningsplugg och nivåplugg Hyundai i30 sexväxlad växellåda

 

Ta bort nivåpluggen

När du har hittat oljepuggarna är det bara att skrida till handling. Börja med att placera ett kärl under bilen. Använd gärna ett kärl med gradering så du vet hur mycket olja du har tappat ur. Själv använde jag en gammal oljedunk som låg och skräpade. Börja därefter med att skruva bort nivåpluggen, detta för att oljan skall rinna ut lättare. När jag tog bort nivåpluggen använde jag en 17 mm (lång) hylsa. För avtappningspluggen använde jag en 17 mm (kort) hylsa. Anledningen till den korta hylsan var att jag inte kom åt avtappningspluggen p g a att rambalken kom i vägen. Pluggarna sitter relativt hårt, så man måste ha ett långt skaft för att orka med att öppna dem.

Kontrollera oljenivån

Hur som helst, nu när nivåpluggen är bortskruvad kan man ju testa om det är olja i växellådan, vilket det förhoppningsvis är. I Hyundais instruktioner står det att man skall sticka in ett finger i hålet för nivåpluggen och det gjorde jag. Det höll på att sluta med att mitt finger blev kvar i hålet. Mitt förslag här är att du böjer till en metalltråd som oljesticka så kan du enkelt kontrollera nivån med den. Själv använde jag mig av en svetselektrod. Det kan vara rätt så bra att kontrollera nivån innan du tappar ur den gamla växellådsoljan. På så vis får du ett hum om hur mycket olja som borde vara i växellådan.

Töm ur växellådsoljan

Tömma ur växellådsoljan är den enklaste biten med det här. Kom ihåg att sätta ett kärl under bilen först. Skruva därefter bort avtappningspluggen. Nu rinner förhoppningsvis oljan ut. Växellådsoljan har konsistensen ungefär som sirap, så det tar en stund innan all olja har runnit ur. När du är klar så bör det ha runnit ur ca 1.7 liter. Skruva nu tillbaka avtappningspluggen med rätt moment (*) . GLÖM INTE pluggpackningen!

 

Ta bort avtappningspluggen till växellådan
Bild 4 Ta bort avtappningspluggen till växellådan

 

Växellådsoljan rinner ur
Bild 5 Växellådsoljan rinner ur

 

En gammal oljedunk kan fungera som uppsamlingskärl
Bild 6 En gammal oljedunk kan fungera som uppsamlingskärl
Fyll på växellådsolja

När jag bytte oljan använde jag mig först av en sugspruta. Det kan säkert gå bra för vissa, men för mig gick det dåligt. Det kom ut mer olja än det kom in i växellådan, så jag fick gå till plan B. Jag använde mig då av en bit slang, en tratt samt ett litet plastmunstycke. I ena änden av slangen satte jag fast tratten och i den andra det lilla plastmunstycket. Sedan förde jag slangen genom motorutrymmet rakt ner till växellådan och in i hålet för nivåpluggen. Slangen var för grov för att komma in i påfyllningshålet därav mitt plastmunstycke. Det är viktigt att slangen är så pass liten att det kan komma ut luft på sidan om den när man fyller på oljan, annars tar det tvärstopp och oljan rinner utanför. Ta det väldigt försiktigt när du fyller på oljan, den tar lång tid på sig att rinna undan.

 

Tratt för att fylla på olja i växellåda
Bild 7 Oljepåfyllning i växellåda Hyundai i30 
Rätt nivå

Rimligtvis bör det gå in lika mycket olja som det gick ut. Oljenivån skall vara precis under nivåpluggen. Med andra ord, fyll på tills oljan börjar rinna ut ur nivåpluggen på växellådan. Sedan väntar du till det har slutat att rinna, klart! Avsluta med att testa oljenivån på samma sätt du gjorde när du öppnade nivåpluggen. Skruva nu tillbaka nivåpluggen, samma vridmoment gäller här som med avtappningspluggen. Åter igen, GLÖM INTE pluggpackningen!

Resultat

Hur gick det då undrar du förstås?

Enligt utsago så har det hela gått mycket bra. Bilen är mycket mer lättväxlad även när temperaturen går under noll-strecket. Om du inte vill fortsätta att bända in växlarna kan jag därför verkligen rekommendera att byta växellådsoljan.

På återhörande!

/Jocke

 

Källa

Vridmoment avtappningsplugg samt påfyllningsplugg 60 – 80 Nm (HMA-Service)

Lämna ett svar