Kolkanisterventil Hyundai Accent 2000

Publicerat den

Hej

Ibland händer det att kolkanisterventiler går sönder. Det hände på min kära Hyundai. I det här inlägget har jag plockat isär en kolkanisterventil så man ser vad den består av och förstår hur den fungerar.

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

 

Bild 1 Kolkanisterventil Hyundai Accent, notera pilen för luftflödesriktningen.
Bild 1 Kolkanisterventil Hyundai Accent, notera pilen för luftflödesriktningen.

Vad är en kolkanisterventil bra för?

Kolkansisterventilen, också känd under benämningen purge valve, är en ventil som är till för att ventilera bort ångor från tanken in i insuget på bilen. På så vis förbränns bränsleångor som annars skulle ha dunstat ut i naturen istället. Ångor uppstår regelbundet i tanken p g a dunstning av själva drivmedlet. Hyundaiens ventil är av typen “normalt stängd”, den måste alltså få en elektrisk signal för att öppnas. Signalen i fråga kommer rakt från ECU:n som bestämmer när det är lägligt att öppna.

Felsymptom

Symptomen på en dålig kolkanisterventil kan variera. Den kan fastna öppen eller bli stängd och resultatet av detta är ofta en tänd motorlampa. Vidare efterforskning med en obd2-scanner brukar visa koden p0441. Om ventilen fastnar i öppet läge kan bilen gå riktigt dåligt, eftersom den suger i sig extra bensinångor.

Plocka bort kolkanisterventilen

Kolkanisterventilen sitter placerad väl synlig bak på motorn, mot torpedväggen.

Innan du kan ta bort kolkanisterventilen måste du ta bort slangarna som går till den. De sitter bara med enkla plåtklämmor. Plocka även bort den elektriska kontakten.

När nu slangar och elkontakten är borta är det bara att skjuta ur ventilen ur sitt fäste.

Kolkanisterventilen placerad vid torpedväggen
Bild 2 Kolkanisterventilen placerad vid torpedväggen

Vad innehåller en kolkanisterventil

En kolkanisterventil består egentligen av ett filter, en elektromagnet och en backventil. Elektromagneten öppnar helt enkelt backventilen när den får ström. Här nedan följer några bilder där jag har plockat isär en trasig kolkanisterventil. Jag vill påpeka att dessa ventiler egentligen inte är demonterbara.

 

Bild 2 Kolkanisterventil med filtret bortplockat
Bild 3 Kolkanisterventil med filtret bortplockat

 

Bild 3 Isärplockad kolkanisterventil
Bild 4 Isärplockad kolkanisterventil

 

Bild 4 Innanmätet i kolkanisterventilen
Bild 5 Innanmätet i kolkanisterventilen

 

Bild 5 Elektromagnet och backventil från kolkanisterventil
Bild 6 Elektromagnet och backventil från kolkanisterventil

 

Bild 6 Backventil i kolkanisterventil
Bild 7 Backventil i kolkanisterventil

 

Testa kolkanisterventilen

De här ventilerna är inga high tech produkter. I grund och botten är det bara en elektromagnet som drivs av 12 volt spänning, enkelt.

Så hur testar man den?

Ventilen har en väldigt enkel funktion;

1) Utan ström skall ventilen vara stängd

2) Med ström skall ventilen vara öppen

Snabbtest

Ventilen testar du lättast genom att att blåsa genom den. Det finns en pil på ventilen som visar luftflödesriktningen (se Bild 1), så det är bara att blåsa genom ventilen i den riktningen.

I alternativ 1 så skall det då ta tvärstopp.

Alternativ 2 är lite knepigare. Här måste du strömsätta ventilen med 12 volt och blåsa i den. Med spänningen påslagen skall du enkelt kunna blåsa rakt igenom. Kanske ska passa på att påpeka att när jag testkörde ventilen drog den ca 0.5 Ampere vid 12 volts spänning.

Mer avancerat test

Om du vill vara riktigt noga så ansluter du en handmanövrerad vacuumpump på din ventil och bygger upp ett undertryck på ca 0.5 bar. Detta för att simulera undertrycket i insuget. Pumpen ska då förstås anslutas på ventilen mot pilens riktning. Samma som ovan gäller förstås även här, ingen spänning ventilen stängd. Med spänning ventilen öppen. Om du upptäcker att ventilen inte bibehåller undertrycket vid test med vacuumpump så är det normalt. Min nya ventil höll inte heller tätt.

Avancerat test av kolkanisterventil
Bild 8 Avancerat test av kolkanisterventil

 

Test av kolkanisterventil med untertryck
Bild 9 Test av kolkanisterventil med undertryck

Felet på ventilen

Det visade sig så här i efterhand att felet inte bara berodde på ventilen ifråga. Ena kabeln till ventilen var dessutom av. Med en ny ventil och lite lödning så fungerar bilen perfekt igen.

Det var allt för den här gången

På återseende

/Jocke

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar