Justera handbroms Hyundai Accent 2001

Publicerat den Uppdaterat den

Den här gången tänkte jag skriva om handbromsjustering. Justering av handbroms görs INTE med vajern. Den görs med bromsmekanismen i hjulet. Det är mycket sällan som vajerns justering är felaktig. Man får dra en väldans massa gånger i handbromsen för att vajern ska bli längre. Om det är fel på vajern så är den oftast av eller fastrostad, punkt.

Först en påminnelse!

Bromsen är en driftskritisk detalj. Var noggrann med varje moment och vid minsta osäkerhet, kontakta verkstad. 

Hyundai Accents självjusteringsmekanism för de bakre  bromsarna är lite underdimensionerad. Med andra ord, de varken har eller kommer att fungera någonsin! Det är lätt att upptäcka att bromsjusteringen inte fungerar. För det första så slutar handbromsen att ta, dessutom så börjar bromspedalen att kännas lite mjukare och inte ta så distinkt som man förväntar sig. Detta har lett till att många verkstäder helt enkelt har plockat bort mekanismen därför att den inte alls fungerar, inte ens med nya delar.

Så, vad göra?

Man måste helt enkelt kavla upp ärmarna och justera bromsarna manuellt.

Vad behövs?

 • Domkraft
 • Pallbock
 • Platt skruvmejsel att justera ut bromsback med
 • Kombinationstång för att vrida kärvande justering
 • Borrmaskin
 • Sliprulle
 • 19 mm hylsa hjulmutter
 • 32 mm hylsa navmutter
 • Spärrskaft
 • Kopparpasta för justeringsmekanismen
 • Eventuellt avdragare för trumma, brukar gå bra med en snickarhammare
 • Hjullager- fett

Börja med att släppa på handbromsen. Sätt en stoppkloss framför framhjulen så att bilen inte åker iväg. Hissa därefter upp bilen bak och ta bort båda hjulen.

Tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Bild 1. Släpp handbromsen
Bild 1. Släpp handbromsen

 

Bakre hjul
Bild 2. Bakre hjul
Hjulet borta
Bild 3. Hjulet borta

Ta bort trumman

När hjulet är bortplockat så måste bromstrumman av. Det kan vara mer eller mindre bekymmersamt p g a att det troligen har byggts upp en kant på insidan av bromstrumman. Det finns inget sätt att justera ned bromsbackarna så man måste helt enkelt försöka att dra av trumman, antingen med avdragare eller som jag gjorde, med en snickarhammare. Trumman måste i varje fall av. Det förekommer faktiskt fall där man måste kassera trumman för att överhuvudtaget få därifrån den.

IMG_1119
Bild 4. Ta bort trumman med hammare
Trumman borta
Bild 5. Trumman borta
IMG_1087
Bild 6. Den uppbyggda kanten gör det svårt att plocka bort trumman.

Slipa kant

Den här trumman hade inte så stora kanter så den gick relativt enkelt att plocka bort. Däremot så måste kanterna slipas ned annars är det nästan omöjligt att få till en bra justering. Man märker detta enkelt, för om det är problem att plocka bort trumman så måste man ganska säkert slipa bort kanten. Kanten slipas enkelt bort med en sliprulle. Ett tips, det kan vara smart att slipa båda trummorna samtidigt. Här är därför jag rekommenderar att man hissar upp hela bakvagnen.

IMG_1096
Bild 7. Kant bortslipad
IMG_1095
Bild 8. Borrmaskin och sliprulle

Justering

Nu när bromstrummorna är snygga och prydliga så är det dags att ägna sig åt själva justeringen. Justeringen av bromsbackarna sker med en skruv som pressar ut bromsbackarna. Skruven är inte så lätt att se, så därför visar jag den på bild istället. Det är ganska små marginaler som gäller vid justeringen. Du behöver sannolikt inte skruva mer än max ett varv på skruven. Detta är ju förstås beroende på hur mycket bromstrummor och backar är slitna.

IMG_1138
Bild 9. Justerskruven ligger bakom navet.

Skruven går att justera med en platt skruvmejsel, men det förutsätter att skruven går lätt och inte har rostat fast. Om den har rostat fast så måste man gå till plan B. Då måste man skruva bort navet. Navet sitter med en 32 mm mutter. Muttern kommer man åt genom att lätta på locket som sitter på själva navet. Muttern är säkrad med en liten plåtkant, bara att vika upp kanten och skruva bort muttern. Muttern kan dock sitta fast rejält.

Navet bortplockat
Bild 10. Navet bortplockat, självjusteringsmekanismen saknas
Returfjäder bortplockad för att tydligt se justerskruven
Bild 11. Returfjäder bortplockad för att tydligt se justerskruven

Skruva bort navet och vips har du fri tillgång till justeringen. Om den är rostig kan man dessutom plocka bort och smörja upp den. När man justerar bromsens anliggning måste man troligen prova sig fram ett antal gånger, d v s genom att justera, sätta tillbaka trumman och fortsätta tills man är nöjd. Jag brukar rotera trumman för att bromsbackarna skall sätta sig. Ett tips här är att testa justeringen genom att trycka tillbaka navet utan att skruva fast det. Då kan du plocka bort navet snabbt och ändra justeringen igen. Justeringen av bromsen kräver lite erfarenhet och det kan ta en stund tills man vet hur mycket man skall ansätta backarna. Om man aldrig har gjort detta förut så får man räkna med att  upprepa proceduren. När man väl fått känsla för det så går det på ca 10 minuter. Justeringen kan ibland bli jobbig så försäkra dig om att alla delarna i bromsmekanismen fungerar. Bromsbackar, justeringsmekanism och bromscylinder. Om samtliga delar i bromsen är okej så bör det inte vara några problem. Det förekommer även att bromstrummor har blivit ovala. Misstänker du det, så fram med indikatorklockan.

När du är nöjd med justeringen, skruva fast navmuttern med angivet moment *, glöm inte brickan. knacka ner plåten som säkrar navmuttern. Det skall även ligga lite fett inne vid navmuttern för att skydda hjullagret. Dit med skyddskåpan, tryck tillbaka trumman och skruva fast hjulet. Klart!

När bilen är nere på alla fyra hjul, kontrollera hjulbultarna så att de sitter med angivet moment *.

Lätt att testa

Om man justerar för hårt kommer bromsarna ligga an och bli varma. Justerar man för löst kommer handbromsen att ta dåligt (Troligtvis därför du började att läsa den här artikeln). Med andra ord, väldigt enkelt att se om det fungerar. Ett sätt jag har lärt mig är att dra fast handbromsen och försök att slira iväg lätt på kopplingen. Då skall det bli motorstopp. Man kan också prova att dra fast handbromsen i första bästa backe och se om bilen rullar iväg.

Det finns alltid skeptiker och det tycker jag är bra, man ska inte bara köpa ett resonemang. Jag vill dock påpeka att vid denna justering fick jag dessa bromsresultat på besiktningen

Vänster bak 1.3, Höger bak 1.2

D v s väl inom tolerans och görbart.

Lycka till!

/Jocke

* Åtdragningsmoment skruvar

 • Hjulmutter 90 – 110 Nm
 • Navmutter 180 – 220 Nm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar