Byta handbromswire Hyundai Accent 2001

Publicerat den Uppdaterat den

Hej igen!

I det här inlägget kommer jag att kika på hur man byter en handbromswire på en Hyundai Accent 2001. I samband med min tidigare undersökning av ABS-sensorerna på samma bil upptäckte jag att handbromswiren hade rostat fast. Jag gjorde upptäckten när jag skulle demontera trumman från bakhjulet. Den satt stenhårt fast, så jag fick använda mig av avdragshålen i trumman och dra ut trumman från bromsbackarna. Resultatet av detta blev en förstörd monteringssats och förstörd självjusteringsmekanism, toppen. När väl trumman var borta och jag hade kikat en stund kom jag slutligen på varför detta skedde och som du säkert redan har förstått så berodde det på en rostig handbromswire. P g a att wiren kärvade gick  inte bromsbackarna tillbaka och då låstes trumman fast.

Man skulle säkert kunna olja upp wiren och återanvända den, men enligt min erfarenhet så lägger man ner väldigt stort engagemang för att ändå få upprepa proceduren om ett halvår. Så i det här fallet är det bättre att byta ut wiren.

Handbromswire Hyundai Accent
Handbromswire Hyundai Accent

 

Vad behövs för att byta handbromswire?

 • Kombinationstång
 • Spärrskaft
 • Momentnyckel 200 Nm plus
 • 32 mm hylsa för att ta bort nav
 • 12-13 mm led-nyckel
 • Medelstor skruvmejsel
 • Domkraft
 • Pallbock
 • Gasolbrännare
 • Verktyg för panelclips
 • Hammare, gärna en snickarhammare
 • Rostolja, så klart!

En påminnelse innan du börjar!

Bromsen är en driftskritisk detalj. Var noggrann med varje moment och vid minsta osäkerhet, kontakta verkstad eller annan kunnig person. 

Hur börjar man?

Börja med att palla upp bilen i bakvagnen. Ta bort det hjul du vill ta bort handbroms-wiren på. Ta bort bromstrumman om möjligt, den skall för övrigt bort hur som helst. Om inte trumman går att ta bort i detta skede så avvakta till nästa moment.

Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Det visar sig att det finns fem huvudsakliga problemområden när man byter en handbromswire på Hyndai Accent.

 1. Ta bort wiren från handbromsspaken
 2. Ta bort wiren i fästena under bilen
 3. Ta bort bromstrumman
 4. Ta bort bromsbackarna
 5. Ta bort wiren från bromstrummans bakplan.

Om du har klarat av dessa så har du fixat wirebytet. Vi tar ett steg i sänder, det brukar bli bäst så.

Ta bort wiren från handbromsspaken

Börja med att dra åt handbromsen. Skruva därefter bort de två skruvarna i bakkant på konsolen. Lyft därefter konsolen rakt upp i bakkant. Då blottlägger du handbromsmekanismen. När detta är gjort lossar du handbromsen igen.

 

Mittkonsol för handbromsspak
Mittkonsol för handbromsspak
Skruvinfästning för mittkonsol
Skruvinfästning för mittkonsol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upplyft mittkonsol
Upplyft mittkonsol

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det dags att lossa justeringsskruven för handbromsen, annars kan du inte haka av wiren. Innan du lossar justeringsskruven, märk upp hur den sitter just nu. Du kan enkelt mäta hur långt den är inskruvad på handbromsmekanismen. Detta är bara för att underlätta återmonteringen.

Justeringsskruv för handbromswire
Justeringsskruv för handbromswire
Justeringsmekanism för handbromswire
Justeringsmekanism för handbromswire med en av wirarna borttagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wirelås under mattan i baksätet

Här kommer en av fallgroparna man kan råka ut för vid byte av wire. Under mattan i baksätet sitter ett lås som säkrar upp handbromswiren. Den måste plockas bort annars kan du slita i wiren resten av dagen utan att någonting händer. För att komma åt wirelåset under mattan måste du lätta på golvmattan i baksätet. Det gör man genom att plocka bort en rad plastpluggar som sitter i sidan på kupén i baksätet. När golvmattan är uppe så syns låsen tydligt och då är det bara att häkta av wiren från mothåll och dragmekansim. Wiren är nu frigjord från handbromsspaken.

 

Ta bort plastpluggar som håller fast mattan i baksätet
Ta bort plastpluggar som håller fast mattan i baksätet

 

Wirelås under mattan i baksätet
Wirelås under mattan i baksätet

 

Ta bort wiren i fästena under bilen

Det här steget är det lättaste. I praktiken sitter wiren i två fästen under bilen. Bör inte vara några som helst problem.

Wireinfästning i hjulhuset
Wireinfästning i hjulhuset

 

Wireinfästning under bilen
Wireinfästning under bilen

Nu kan du dra ut wiren från bilen. Wiren har ett skydd för genomföringen i karossen.

Ta bort bromstrumman

Börja med att försöka skjuta tillbaka handbromswiren så mycket det går innan du tar bort bromstrumman. Då minimerar du risken att bromsbackarna låser fast trumman.

Bromstrumma
Bromstrumma

I normala fall brukar inte trumman sitta speciellt hårt, men eftersom handbromswiren potentiellt kärvar så kan den bidra till att blockera bromsbackarna. Om det sker så måste man tyvärr använda sig av de två skruvhålen på trumman och dra av den. Nackdelen om man drar ut trumman är att man förstör självjusteringsmekanismen och monteringssatsen, men vad gör man?

 

Bromstrumma med avdragsskruvar
Bromstrumma med avdragsskruvar
Ta bort bromsbackarna

För att ta bort bromsbackarna måste man först avlägsna navet. Det sitter fast med en 32 mm mutter. Den är  en typ av låsmutter som är fasthamrad. Den kan sitta väldigt hårt, men med en s k breaker bar är det inga problem. När muttern är borta drar du av navet från axeln. Det sitter en bricka bakom muttern som skall placeras så att det sitter i det utfrästa spåret i axeln.

Trumman borta
Ta bort smörjkopp
Mutter som håller fast navet
32 mm navmutter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta bort returfjäder till bromsback
Ta bort returfjäder till bromsback
Ta bort låset till bromsbacken
Ta bort låset till bromsbacken
Ta bort wiren från bromsens bakplan

Fallgrop nummer två. Wiren sitter instucken i bromstrummans bakplan, den är dessutom låst med ett clips. Det är normalt sett inte bara att dra ut wiren här utan den är till 99 procents chans hårt fastrostad i infästningen. Enda sättet att få bort wiren är att använda rostolja, värma infästningen försiktigt och försöka få wiren att röra sig. Kom ihåg att skärma av ordentligt så att du inte bränner upp andra komponenter på bilen.

Obs! Det går inte att knacka ut wiren från framsidan, då kommer du garanterat att knacka ur wireinfästningen från bakplanet. Been there, done that, köpt ett nytt bakplan.

Bild på wireinfästning i bromstrummans bakplan.
Wireinfästning i bromstrummans bakplan.
Clips för låsning av wire i bakplan
Clips för låsning av wire i bakplan

 

 

 

 

 

 

 

 

Mapgasbrännare
Mapgasbrännare för att värma loss rostiga detaljer

Återmonteringen av wiren är enkel, samma som demonteringen fast baklänges. D v s, sätt tillbaka handbromswiren. Montera bromsbackarna och skruva tillbaka navet. Navmuttern skruvas fast med relativt högt vridmoment *.

Justera därefter bromsbackarna. Hur du gör det kan du läsa om här i Justera bromsbackar Hyundai Accent.

Avsluta med att skruva tillbaka justeringsskruven på handbromsmekanismen. Om du inte kommer ihåg var skruven satt tidigare gör du så att du skruvar åt skruven tills handbromsen precis börjar ta. Sedan släpper du på skruven så att hjulet rullar fritt. Enkelt, eller hur?

Återstår att sätta tillbaka inredningen.

Nu ska jag ta ett sommaruppehåll. Återkommer i höst med nya utmaningar.

Ha det!

/Jocke

 

* Vridmoment för navmutter 180 – 220 Nm källa HMA-Service

 

 

Lämna ett svar