Byta bromsskivor Hyundai Accent

Publicerat den Uppdaterat den

Hej!

För en månad sedan besiktade jag vår trotjänare och resultatet blev tyvärr en defekt bromsskiva. I det här inlägget tänkte jag därför visa hur man gör när man byter bromsskivor. Proceduren är inte speciellt svår, du behöver bara vara noggrann. Som du kommer att märka krävs det heller inte några avancerade verktyg.

 

Bromsskivor byts parvis.

Man brukar rekommendera att byta framvagnsdetaljer i par. Exempelvis om ett stag är dålig bör du även byta staget på den motsatta sidan. Detta gäller i högsta grad för bromsdetaljer. Om du byter en bromsskiva SKALL skivan på motsatta sidan bytas. Du måste även byta bromsklossar.

 

Bromsskiva hyundai accent
Bromsskiva Hyundai Accent

 

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

 

En påminnelse innan du börjar!

Bromsen är en driftskritisk detalj. Var noggrann med varje moment och vid minsta osäkerhet, kontakta verkstad eller annan kunnig person. 

Vad behövs för att byta bromsskivor?

  • Pallbock
  • Domkraft
  • Stjärnskruvmejsel för fixeringsskruv
  • Vanlig mellanstor skruvmejsel
  • Braker bar
  • Spärrskaft
  • 19 mm sexkant-hylsa
  • 12 mm sexkant-hylsa
  • Stålborste
  • Polygrip
  • Bromsrengöringssprej
  • Tryckluft – rengöring, inte ett måste
  • Spännband

 

Hur gör man?

Hissa upp framvagnen

Börja med att hissa upp bilen i framvagnen. Jag brukar föredra att ha hela framvagnen i luften. Det är bara en rutin jag har för att undvika att framvagnsdetaljer sitter i spänn, dessutom är det mycket lättare att vrida hjulen om man skulle behöva.

Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Plocka därefter bort framhjulen. Nu är det fritt fram att arbeta med respektive sida.

Kontrollera att reservdelarna passar

En vanlig tabbe är att man skruvar isär allting för att upptäcka att man har fel reservdelar. Innan du fortsätter, kontrollera att de nya delarna passar till din bil. Kontrollera även att delarna inte har defekter.

Bromsok
Bromsok
Ta bort bromsoket

Ett tips, börja med att vrida hjulen mot den sida du tänker jobba med, på så vis kommer du åt lättare.

Bromsoket på Hyundai Accent sitter fast med en bult i nederkant och en styrpinne i överkant. Proceduren för att ta bort är enkel. Skruva bort bulten i nederkant på, lyft oket uppåt och skjut av det från styrpinnen. Häng därefter upp oket i stötdämparfjädern med exempelvis ett spännband, så det kommer ur vägen.

 

Oket sitter i en bult
Oket sitter i en bult

 

Uppfällt ok
Uppfällt ok, notera den trasiga ABS-ringen

 

Avlägsna ok från fästbygel
Avlägsna ok från fästbygel

 

Ok upphängt i spännband
Ok upphängt i spännband
Ta bort bromsklossarna

När oket är borta är det bara att knacka ur bromsklossarna ur fästbygeln.

Knacka bort klossarna ur fästbygeln
Knacka bort klossarna ur fästbygeln
Ta bort fästbygel

Fästbygeln sitter fast i spindeln med två stycken 19 mm bultar. Dessa är skruvade inifrån bilen sett. De kan sitta ganska rejält, så ett långt spärrskaft eller en “braker bar” kan vara bra att ha till hands. När fästbygeln är borta är skivan helt fri.

 

Ta bort fästbygel
Ta bort fästbygel
Ta bort skivan

Bromsskivor sitter ofta fast med någon slags fixeringsskruv, i detta fall en stjärnskruv. Om stjärnskruven sitter hårt kan man använda sig av en slagskruvmejsel. Då brukar det lossna.

Nu när fixeringsskruvarna är borta så brukar i allmänhet skivan lossna, men skulle den inte det så är det bara att ge den några välriktade slag med en hammare. Tänk på att det är bättre med få rejäla slag än många mjuka slag.

Knacka bort skiva från spindeln
Knacka bort skivan från spindeln

 

Spindel med bromsskivan avlägsnad
Spindel med bromsskivan avlägsnad

 

Defekt bromsskiva
Defekt bromsskiva
Rengöring

Detta moment är viktigast av allt. det sägs att en broms skall vara så ren att det går att äta från den.

Börja med att rengöra spindeln. Borsta av den med en stålborste, gärna roterande borste och maskin. Jag kan inte understryka vikten av detta för minsta smuts kan göra att bromsskivans anliggning blir felaktig och då kommer den sannolikt att ge icke önskvärda effekter.

Rengör spindel
Rengör spindel

Nya bromsskivor är inoljade för att de inte skall rosta under förvaringen. Innan man sätter dit dem måste man därför tvätta dem med bromsrengöringsmedel.

 

Rengör den nya bromsskivan med bromsrengöringsmedel
Rengör den nya bromsskivan med bromsrengöringsmedel
Montera den nya skivan

Sätt dit den nya skivan och skruva fast den med fixeringsskruvarna. Kontrollera att skivan sitter rakt. Går att göra genom att placera ett fast föremål nära skivan och rotera skivan. Det syns väldigt tydligt om skivan vobblar. Gör den det så ligger det antingen smuts kvar mellan skivan och spindeln, alternativt kan faktiskt skivan vara defekt. Kontrollera att bromsskivan sitter korrekt genom att rotera skivan.

Ny skiva monterad
Ny skiva monterad
Skruva tillbaka fästbygel

Nu när skivan är tillbaka och roterar rakt så skruvar man tillbaka fästbygeln. Om skivan sitter fel så brukar det synas väldigt tydligt här. Skivan brukar skrapa i fästbygeln om man ens får dit den.

Kontrollera att bromsskivan sitter korrekt genom att rotera skivan
Kontrollera att bromsskivan sitter korrekt genom att rotera skivan
Sätt dit nya klossar

Eftersom du har bytt skivor så bör du sätta dit nya klossar. Risken är annars att de gamla klossarna får dålig anliggning mot den nya skivan. Klossarna är bara att sätta dit. Obs! Kontrollera noga att klossarna sitter korrekt d v s som på bilden nedan.

Nya bromsklossar på plats
Nya bromsklossar på plats
Pressa tillbaka kolven i oket

Vid byte av bromsklossar eller bromsskiva måste man pressa tillbaka kolven i bromsoket. Innan du pressar tillbaka kolven måste du öppna locket på bromsvätskebehållaren, i annat fall så kommer det att bli ett mottryck som gör det svårt att pressa tillbaka kolven. Det finns så klart en massa specialverktyg för detta, men själv brukar jag använda en hyfsat stor polygrip. Vid tillbakapressningen, håll koll på bromsvätskebehållaren så du inte pressar ut olja ur den. Avsluta med att skruva tillbaka locket på bromsvätskebehållaren.

 

Pressa tillbaka kolv i oket
Pressa tillbaka kolven i oket
Sätt tillbaka oket

Slutligen så är det då bara att sätta tillbaka oket, fälla ner det och skruva fast bulten som håller det på plats. Hoppa därefter in i bilen och pumpa några gånger på bromsen till du känner att den stumnar. Nu är bytet klart. Glöm dock inte vad jag sa inledningsvis, byte av bromsskivor och klossar SKALL alltid ske parvis.

 

Nya bromsar
Ny bromsskiva och nya klossar

 

Och till sist, glöm inte att provbromsa direkt när du kör iväg.

Fortsatt trevlig sommar!

/Jocke

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Byta bromsskivor Hyundai Accent

    Göran sade :
    2 augusti, 2018 kl. 10:28

    Detta är den allra bästa instruktionen som jag har sett på nätet! Mkt bra! Dessutom måste jag berömma Hyundai (Accent) för den mkt smidiga lösningen som de har för bromsklossarna.
    Fråga – bromsklossarna ”ligger” ju i metallbleck i övre och nedre ändarna. Det gör att klossarna blir ganska mycket fixerade. Jag har ibland problem med att klossarna ligger an mot bromsskivan vid normal körning så pass mkt att det blir varmgång. Jag stannar då och backar plus svänger lite fram och tillbaka. Sen går det bra igen kanske 50-100 mil. Kan jag ta bort blecken för att ge mer spel för klossarna? Bromscylindern går in som den ska.

    Hälsningar Göran

Lämna ett svar