Byta vevaxelgivare Saab 9-3

Publicerat den Uppdaterat den

Hej!

Nytt år och nya möjligheter. Den här gången har jag fått möjligheten att byta en vevaxelgivare på en Saab 9-3, årsmodell 2000, med motorkod B205L. Bilen ifråga har i skrivandets stund gått ca 30000 mil.

Vevaxelgivare Saab 9-3
Bild 1 Vevaxelgivare Saab 9-3

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

 

Felsökning av bilen

Problemet med bilen var enkelt, den startade inte. Motorn gick runt men inte en antydan till tändning. Efter lite googlande kom jag fram till att det då brukar finnas tre typer av patentproblem med Saab 9-3.

 1. Bränslepump
 2. Tändkassett
 3. Vevaxelgivare
Bränslepumpen

Bränslepumpen var lätt att avfärda genom att lyfta på baksätet och lyssna. När jag vred på tändningsnyckeln hördes ett dovt surrande ljud från pumpen som tystnade efter någon sekund.

Tändkassetten

Tändkassetten var redan bytt innan jag kikade på bilen, så jag avvaktade med den tills vidare. Sannolikheten att två kassetter var trasiga var inte så stor så jag gick vidare till själva inläggets huvudpunkt, vevaxelgivaren.

Vevaxelgivare

Till sist testade jag vevaxelgivaren, som visade sig vara defekt, mer om detta nedan.

Vevaxelgivare

Funktion

Vevaxelgivare, impulsgivare, CPS, kärt barn har många namn. Den är kanske en av de viktigaste givarna på en motor. Givaren ger information om motorns position vid ett givet tillfälle. Lägesinformationen används bland annat till att styra tiden för tändning och bränsleinsprutning. På så sätt tänds bränsleblandningen i motorn vid korrekt tillfälle. Detta bidrar till en perfekt förbränning och en motor som går så rent som möjligt. Äldre fordon gjorde denna process på mekanisk väg, med vad man brukar kalla en strömfördelare.

Felsymptom

Felen som kan uppstå med en trasig vevaxelgivare är alltifrån att bilen är totaldöd till svårstartad. Det kan hända att felen kommer och går och då kan man misstänka den här givaren. Givaren kan alltså ha mycket bedrägliga felsymptom. Lite snarlik beteendet av en trasig tändspole eller tändkassett. 

Mäta givaren

Man kan ohm-mäta vevaxelgivaren.  Det gör man genom att plocka bort kontaktstycket till själva givaren. Kontaktstycket sitter på vänstra sidan av motorns baksida. Det sitter flera kontakter där, men den som är aktuell i det här fallet är blå och har tre stift i sig. Det är alltså bara att plocka fram multimetern och mäta motståndet mellan stiften på givaren. I Saabs fall skall den ha 860 Ohm +- 90 Ohm mellan stift 1 och 2. Men som jag skrev innan, givaren kan vara av bedräglig natur och visa korrekt resultat ibland och ibland inte. Jag hade lite tur här, när min multimeter visade oändligt motstånd i givaren, med andra ord så var den trasig.

 

 

Plåten med kontaktstycken för syresensor och vevaxelgivare
Bild 2 Plåten med kontaktstycken för syresensor och vevaxelgivare

 

Ohm-mätning vevaxelgivare Saab 9-3
Bild 3 Ohm-mätning vevaxelgivare Saab 9-3

Byta vevaxelgivaren

Var sitter vevaxelgivaren

Vevaxelgivaren på Saab 9-3 hittar du långt nere på motorns främre vänstra sida, bakom en liten värmesköld. Den sitter fast med en T30 Torx-skruv. Samma skruv håller även värmeskölden till givaren. För att överhuvudtaget se givaren måste du skruva bort den stora värmeskölden som täcker motorns grenrör. Ett tips hur du hittar givaren är att lokalisera den lilla signalkabeln som går från kontaktdonet på baksidan av motorn till själva givaren. Signalkabeln löper längs motorns vänstra sida, strax ovanför växellådan.

Placering vevaxelgivare
Bild 4 Placering vevaxelgivare

 

Vevaxelgivare täckt av värmesköld
Bild 5 Vevaxelgivare täckt av värmesköld
Kör igång

Det finns flera varianter på tillvägagångssätt när man byter en vevaxelgivare. Vissa förespråkar att man byter den underifrån bilen. Jag har valt att göra det uppifrån, men det är förmodligen en smaksak. Fördelen att byta den uppifrån är förstås att jag slipper palla upp bilen och åla i den blöta kalla snön, som det precis har regnat på.

Vad behövs
 • 1 impulsgivare för vevaxel
 • 1/4 tums spärrskaft
 • 1/4 tum bitshållare med T30 Torx bit
 • 1/4 tum led till spärrskaftet
 • 1/4 tum kort förlängare till spärrskaftet
 • 13 mm 1/4 tum hylsa
 • Mejsel för slangklämmor
 • Polygrip
 • Skruvmejsel
 • Liten hake för att eventuellt ta bort tätning för givaren
 • Tryckluft och rengöringsmunstycke
 • Bra belysning och ficklampa
 • Multimeter

 

Verktyg för att ta bort vevaxelgivare
Bild 6 Verktyg för att ta bort vevaxelgivare
Ta bort vevaxelgivaren

Börja med att plocka bort värmeskölden på motorns framsida, den sitter fastklämd mot grenröret med klämmor och är säkrad med en tretton mm mutter. Plocka därefter bort insugningsröret som löper mellan spjällhuset och bypassventilen till turbon. Det sitter fast med slangklämmor och en tretton mm bult. Rengör sedan området kring givaren med tryckluft eller annan valfri metod, det viktigaste är att skruven är ren. Annars är det stor risk att du skadar skruven till givaren. Nu till gorillamanövern. Om du känner att du kan stå bekvämt som en gorilla med knogarna i marken, kommer det här ingreppet inte att bli några som helst problem, det behövs för att nå sensorn.

Använd 1/4 tum-skaftet tillsammans med T30:an och en led. Sedan är det bara att försöka pricka skruven med torx-biten och det är inte det lättaste, tro mig, men det går bevisligen. Här är det viktigt att du har en bra torx-bit och att den går rakt in i skruven, annars går det här dåligt. I mitt fall var faktiskt kvaliteten på skruven mycket bra och det kanske var anledningen till  att det överhuvud taget fungerade. Jag är inte säker på att det behövs en led till spärrskaftet för att ta bort skruven, men i mitt fall var det det enda i min verktygslåda som fick plats. När skruven väl är borta är resten en västanfläkt. Då är det bara att ta bort skölden och dra ut givaren från motorn och tråckla bort kabeln fram till kontaktstycket. Kabeln till den givare jag plockade bort satt även fast med en liten klämma i ett rör på sidan om motorn. Klämman var bara att sprätta bort. Kontaktstycket sitter fast i en plåtbit med små plastlås som man enkelt petar in med en skruvmejsel, klart. När givaren är ute, kontrollera att du fick med o-ringen till den samma. Om du inte fick ut o-ringen får du peta ut den med någon slags hake eller liten skruvmejsel. Risken finns annars att du försöker att montera en ny givare med dubbla o-ringar.

Vevaxelgivare avlägsnad
Bild 7 Vevaxelgivare avlägsnad

 

Hål för vevaxelgivare
Bild 8 Hål för vevaxelgivare, notera den kvarlämnade o-ringen.

 

Värmesköld och skruv som håller vevaxelgivaren
Bild 9 Värmesköld och skruv som håller vevaxelgivaren
Montera ny givare

Innan du stoppar in en ny givare så är det en bra idé att rengöra hålet där den ska sitta. Kontrollera därefter att det sitter en ny o-ring på den nya givaren, innan du monterar den. Smörj gärna lite silikonfett på givaren precis där o-ringen sitter. Sedan är det bara att stoppa in givaren så långt in det går och skruva tillbaka skruven med skyddsplåten. När givaren är tillbakamonterad är det förstås bara att sätta tillbaka insugsröret och värmeskölden till grenröret. Återstår bara att starta bilen och kontrollera att givaren håller tätt. Annars får du en oljepöl under bilen.

Sammanfattning

Efter att jag hade bytt sensorn provstartade jag bilen, det gick lite trögt i början, troligen på grund av att motorn var lite sur efter alla startförsök. Till slut hoppade den dock igång. En intressant detalj var att när jag mätte sensorn i bilen visade den avbrott. När jag hade plockat bort den från bilen fick jag dock mätvärden från den. Med andra ord, ett intermittent beteende. Det är en av de saker som gör den här sensorn så svår att felsöka. 

Jag skulle vilja avsluta med att säga att trasiga vevaxelgivare inte är unikt för Saab, det förekommer bland många bilmärken. Jag är mer förvånad att givaren har hållit så pass länge som den har gjort med tanke på bilens ålder och den omgivande miljön med extrem hetta och vibrationer. 

Det var allt om vevaxelgivare och Saab 9-3.

Vi hörs!

/Jocke

 

Källa

https://en.wikipedia.org/wiki/Crankshaft_position_sensor

 

7 reaktioner till “Byta vevaxelgivare Saab 9-3

  Johan sade :
  21 augusti, 2019 kl. 10:01

  Stort tack för beskrivningen. Jag gjorde det underifrån. Jag såg dåligt från ovan

  Mackan sade :
  5 april, 2021 kl. 01:23

  Grymt tydligt och bra förklarat. Total info. 😀

   jockesgarage svarade:
   8 april, 2021 kl. 06:24

   Tackar!

   Roligt att kunna hjälpa till.

   /Jocke

  Martin sade :
  16 september, 2021 kl. 09:43

  Testar här om det finns någon som kan hjälpa.. Har skruvat bort bulten som håller fast vevaxelsensorn men sensorn sitter som berget! Den går att snurra lite på men rör sig inte en millimeter utåt, någon som har tips på hur man kan få ut den?

   jockesgarage svarade:
   17 september, 2021 kl. 11:01

   När jag bytte hade jag turen att den lossnade utan vidare ansträngning. Tyvärr tror jag det finns bara en sak du kan göra och det är att bomba givaren med WD-40 och försiktigt försöka att vrida på den mer och mer. Eventuellt försöka att få in någon mejsel eller annat verktyg som du kan bända med. Givaren känns ganska hållbar men man vill ju för den delen inte att den ska bli kvar i hålet.

   Skriv gärna och berätta om hur det har gått så andra kan ta del av det.

   m v h

   /Jocke

    Martin sade :
    17 september, 2021 kl. 08:18

    Nu kommer ett utlägg om hur jag gick till väga.

    Först testade jag med diverse tänger/polygripar för att nypa tag i kontakten och lirka ut sensorn, detta resulterade i att hela kontakten bara blev smulor.

    Sedan efter att smort med WD40 så kunde jag snurra på sensorn men inte dra den utåt. Jag testade då att stoppa in ståltråd i bulthålet och dra. Det gick inte…

    Sedan stoppade jag in diverse mejslar och försökte bända vid bulthålet. Detta resulterade i att ”flärpen” där bulten ska sitta gick av…

    Efter två dagars hävlande lyckades jag pilla in en smal mejsel och vrida så att glipan blev större. Allt efter jag bytte till större och större mejsel så gick den till slut ut!!!

    Sedan var det ett H*lvete att få dit den nya sensorn!!! Men efter tre timmar, massa motorolja för att smörja, och ett t-handtag att trycka/rucka med, så lyckades jag få tillbaka den!!!

    Allt detta för att inse att det förmodligen inte var sensorn som var problemet…. Bilen är fortfarande död och ska väl se mig besegrad och lämna in den på måndag…. Mest troligt skulle jag säga att det är bränslepumpen då jag inte kan höra den när jag vrider på tändningen. Men det övergår mina praktiska kunskaper så överlämnar det till någon mer kunnig…

  Mikael sade :
  25 april, 2022 kl. 07:47

  Tack för en bra guide. Första gången jag mekar med en Saab. Med en sådan här guide kan man vara lite tryggare när man ger sig på att reparera bilen. Felet visade sig genom att bilen plötsligt tappade all kraft i någon sekund, och det blev ett rejält ryck. Hände några gånger. Svårstartad vid olika tillfällen. Vid ett tillfälle startade den inte alls efter varmkörning och varit avstängd ca 20 min, väntade 2 Tim och då startade den.

Lämna ett svar