Byta bromsskivor fram Hyundai i30 2008-2012

Publicerat den

Hej

Den här gången ger jag mig åter i kast med en Hyundai i30 kombi 2011 års modell, med 11000 mil bakom sig där bromsen börjar kännas svampig. Det här inlägget ingår i en serie på två delar. Den här, där jag byter bromsskivor och klossar fram, samt ett till inlägg där jag byter skivor, klossar och bromsbackar bak.

Du som har följt mig tidigare kommer att upptäcka att det här inlägget är i stora drag mycket likt Byta bromsskivor Hyundai Accent och det är ju inte så konstigt. Bromsar funkar ungefär på samma sätt oavsett bil och i synnerhet från samma bilmärke.

Främre broms Hyundai i30
Främre broms Hyundai i30

Enkelt men viktigt

Processen att byta bromsskivor är tämligen enkel, det är en av anledningarna till att jag har valt att skriva det här inlägget. Men enkelheten är bedräglig och på bekostnad av noggrannhet. Eftersom bromsen är en av det viktigaste funktionerna på bilen, måste man vara väldigt noggrann.

Bromsskivor byts parvis.

Man brukar rekommendera att byta framvagnsdetaljer i par. Exempelvis om ett stag är dålig bör du även byta staget på den motsatta sidan. Detta gäller i högsta grad för bromsdetaljer. Om du byter en bromsskiva, SKALL skivan på motsatta sidan bytas. Du måste även byta bromsklossar.

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

En påminnelse innan du börjar!

Bromsen är en driftskritisk detalj. Var noggrann med varje moment och vid minsta osäkerhet, kontakta verkstad eller annan kunnig person. 

Vad behövs för att byta bromsskivor?

 • Bromsskivor
 • Bromsklossar
 • Pallbock
 • Domkraft
 • Stjärnskruvmejsel för fixeringsskruv
 • Vanlig mellanstor skruvmejsel
 • Spärrskaft
 • Långt spärrskaft alternativt “Braker bar”
 • 19 mm sexkant-hylsa
 • 17 mm sexkant-hylsa
 • 14 mm blocknyckel/ringspärrnyckel
 • Stålborste, gärna roterande för borrmaskin
 • Polygrip
 • Bromsrengöringssprej
 • Tryckluft – rengöring, inte ett måste
 • Spännband

Hur gör man?

Hissa upp framvagnen

Börja med att hissa upp bilen i framvagnen. Jag brukar föredra att ha hela framvagnen i luften. Det är bara en rutin jag har för att undvika att framvagnsdetaljer sitter i spänn, dessutom är det mycket lättare att vrida hjulen om man skulle behöva.

Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Plocka därefter bort framhjulen. Nu är det fritt fram att arbeta med respektive sida.

Kontrollera att reservdelarna passar

En vanlig tabbe är att man skruvar isär allting för att upptäcka att man har fel reservdelar. Innan du fortsätter, kontrollera att de nya delarna passar till din bil. Kontrollera även att delarna inte har defekter. Bromsskivorna på Hyundai i30 fram finns i två storlekar, 280 mm i diameter respektive 300 mm i diameter. I detta fallet är det 280 mm.

Gammal och ny bromsskiva Hyundai i30
Gammal och ny bromsskiva Hyundai i30
Lossa fixeringsskruvarna till bromsskivan

Bromsskivan sitter fast med två fixeringsskruvar av typen stjärnskruv. Fixeringsskruvarna kan sitta ganska rejält så ett bra tips är att använda en slagskruvmejsel, eller åtminstone ha en till hands ifall det skulle behövas. I vissa fall följer det med nya fixeringsskruvar med de nya bromsskivorna, men det är inte helt säkert att de passar. Så behandla de gamla fixeringskruvarna med silkesvantar, de kan komma att behövas.

Skruva bort fixeringsskruv
Skruva bort fixeringsskruv med slagskruvmejsel
Ta bort bromsoket

Börja med att vrida hjulet så att oket kommer närmare dig, det blir mycket lättare att komma åt då.

Bromsoket på Hyundai i30 sitter fast med två 14 mm bultar, en i överkant och en i underkant. Bultarna är skruvade genom bromsoket och låses fast på baksidan i en glidpinne med en 17 mm mutter. Proceduren för att ta bort oket är enkel. Skruva bort bultarna och bänd ut oket från klossarna med en skruvmejsel. Häng därefter upp oket i stötdämparfjädern med exempelvis ett spännband, så det kommer ur vägen. Var försiktig med bromsslangen så att du inte skadar den.

Ta bort bulten som håller oket
Ta bort bulten som håller oket

 

Oket upphängt i ett spännband
Oket upphängt i ett spännband
Kontrollera glidbultarna

Oket sitter inskruvat i två glidbultar som i sin tur sitter instuckna i fästbygeln. Dessa glidbultar måste löpa lätt, annars kan inte oket röra sig. Om glidbultarna kärvar, plocka ut dem och smörj upp dem med bromsoksfett. Vid minsta tecken på slitage, byt ut dem. Konsekvensen av att inte hålla glidbultarna i gott skick blir dålig eller skev bromsverkan, alternativt att bromsdetaljerna slits ner i förtid. Så detta är en viktig punkt som är lätt att glömma bort.

Ta bort bromsklossarna

Knacka nu ur bromsklossarna ur fästbygeln, för det mesta räcker det med att bända ur dem med en stor flat skruvmejsel. På den inre klossen sitter ett plåtbleck som skall flyttas över till den nya klossen. Det kan du passa på att göra redan nu.

Ta bort fästbygeln

Fästbygeln sitter med två 17 mm bultar, skruva bort dem och plocka bort bygeln. De här bultarna sitter ofta ganska hårt så, en förlängare eller “braker bar” är att rekommendera.

Fästbygel på Hyundai i30, notera blecket på baksidan av den vänstra bromsklossen.
Fästbygel på Hyundai i30, notera blecket på baksidan av den vänstra bromsklossen.

 

Bortplockad fästbygel med bleck
Bortplockad fästbygel med bleck
Ta bort bromsskivan

Skruva bort fixeringsskruvarna från skivan. Knacka sedan med en hammare på skivan så att den lossnar. Ibland sitter skivorna hårt och då får man knacka hårdare. Nu när jag bytte behövde jag inte knacka speciellt mycket, de ramlade i stort sett bort av sig själv.

Rengöring

Nu kommer vi till den viktigaste punkten, rengöringen. Börja med att putsa av navet med en stålborste, gärna en roterande som man kan ha på en borrmaskin. När du är nöjd med resultatet kan du avsluta med att torka rent med bromsrengöringsprej, (långt ord det där) . Det är jätteviktigt att navet är skinande rent. Rengör även blecken i fästbygeln, så att bromsklossarna kan röra sig fritt.

Nya skivor är ofta inoljade med en konserveringsolja, för att de inte skall rosta. Rengör skivorna med bromsrengöringssprej.

Rengöring av nav med roterande stålborste
Rengöring av nav med roterande stålborste

 

Rengjort nav Hyundai i30
Rengjort nav Hyundai i30
Montera den nya skivan

Nu kommer du att skörda frukten av ditt tidigare slit. När alla delarna är rengjorda så blir allting ganska enkelt faktiskt. Sätt dit den nya skivan och skruva fast den med fixeringsskruvarna.

Skruva tillbaka fästbygel

Nu när skivan är tillbaka och roterar rakt så skruvar man tillbaka fästbygeln med rätt moment (*). Om skivan sitter fel brukar det synas väldigt tydligt här. Skivan brukar skrapa i fästbygeln. I30:s fästbygel är väldigt generöst tilltagen i storlek, så tar skivan emot sitter den väldigt snett. Det kan även vara så att fästbygeln inte ligger an korrekt.

Kontrollera att skivan sitter rakt. Går att göra genom att placera ett fast föremål nära skivan och rotera skivan.
Kontrollera att skivan sitter rakt. Det går att göra genom att placera ett fast föremål nära skivan och rotera den.
Pressa tillbaka kolven i oket

Vid byte av bromsklossar eller bromsskiva måste man pressa tillbaka kolven i bromsoket. Innan du pressar tillbaka den måste du öppna locket på bromsvätskebehållaren, i annat fall kommer det att bildas ett mottryck som gör det svårt att pressa tillbaka kolven. Det finns så klart en massa specialverktyg för detta, men själv brukar jag använda en hyfsat stor polygrip. Ibland går det till och med att pressa tillbaka kolven med bara fingrarna. Vid tillbakapressningen, håll koll på bromsvätskebehållaren så du inte pressar ut olja ur den. Avsluta med att skruva tillbaka locket på bromsvätskebehållaren.

Obs! Det sitter ett dammskydd på kolven i bromsoket, var försiktig så att du inte skadar det.

Med en polygrip pressar man enkelt tillbaka kolven i oket
Med en polygrip pressar man enkelt tillbaka kolven i oket
Sätt dit nya klossar

Eftersom du har bytt skivor så bör du sätta dit nya klossar. Risken är annars att de gamla klossarna får dålig anliggning mot den nya skivan. Det ska sitta ett bleck i övre och undre delen på fästbygeln. Klossarna är bara att skjuta in i sina spår i blecken. Kontrollera att du även har monterat blecket på den inre klossens baksida, den som vetter mot kolven i bromsoket.

 

Nya bromsklossar
Nya bromsklossar
Sätt tillbaka oket

Plocka ner oket från din upphängning och placera det över bromsklossarna. Skruva sedan fast det med okbultarna. När oket sitter fast kan du gå in i bilen och provbromsa några gånger, tills du känner att pedalen känns fast.

Ny skiva och nya klossar
Ny skiva och nya klossar

Till sist

Som jag sa inledningsvis, så är det relativt enkelt att byta bromsskivor fram på Hyundai i30. Det gäller bara att vara noggrann med rengöring och dubbelkolla alla moment. Återstår nu bara den andra sidan.

Nästa gång tänker jag ge mig på att byta de bakre bromsskivorna.

Vi hörs.

/Jocke

Vridmoment

Fästbygel 78.5 – 98.1 Nm

Bromsok 21.6 -31.4 Nm

Fixeringsskruvar för bromsskiva 4.9 – 5.9 Nm

Hjulbult 90 -110 Nm

Tolerans skiva

Tjocklek ny skiva 26 mm

Min tjocklek 24 mm

Källa

Hyundai Motor America

Lämna ett svar