Reparera torkarmotor till bakrutan Hyundai i30 2008 – 2012

Publicerat den Uppdaterat den

Hej

I det här inlägget tänkte jag visa hur man demonterar och reparerar bakre torkarmotorn på en Hyundai i30 årsmodell 2011.

Det hela började det med att torkaren gick långsammare och långsammare, för att till sist lägga sig till ro mitt på bakrutan. Först trodde jag att det hela berodde på friktionen mellan torkaren och bakrutan, men till sist var det bara att inse att något var galet med torkarmotorn. Eftersom det var enorma pengar att lämna in den, så tänkte jag prova att göra det själv.

  information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

 

Bakrutetorkare Hyundai i30
Bakrutetorkare Hyundai i30
 
Vad behövs
 • Torkaravdragare
 • 22 mm ringnyckel
 • 10 mm lednyckel
 • 12 mm lednyckel
 • Torx-nycklar
 • Inredningsverktyg, plastbit för att bända bort inredning
 • Stjärnskruvmejsel
 • Slipduk
 • Litiumfett
 • Universalfett
 • Liten plasthammare
 • Rostolja, så klart
 • Mutterdragare med 22 mm krafthylsa, trevligt att ha

 

Ta bort torkarmotorn

 

Ta bort torkararm

Torkararmen sitter fast med en 12 mm mutter, men innan du kan skruva bort den måste du plocka bort täcklocket som sitter på själva torkararmen. Muttern som håller torkararmen är säkerligen rostig, så det kan vara bra att ge den en skvätt rostlösare. Skruva därefter bort muttern.

Torkararm med bortplockat täcklock
Torkararm med bortplockat täcklock

Torkararmar brukar i allmänhet kunna sitta som bara den. I sådana fall måste man utnyttja en så kallad torkaravdragare. Jag hade ingen hemma, så jag tillverkade en egen genom att modifiera en spindelledsavdragare med hjälp av en slipmaskin och ett slipstift.

Ta bort torkararm med avdragare
Ta bort torkararm med avdragare

 

Torkarmotor med bortplockad torkararm
Torkarmotor med bortplockad torkararm

Under torkararmen sitter ett plastlock som skall förhindra att det kryper in vatten i själva torkarmotorn. Lyft försiktigt bort det locket. Man måste vara väldigt lätt på handen så man inte skadar det. Under locket sitter muttern som håller fast torkarmotorn i bakrutan.

Ta bort muttern på torkarmotorn

Torkarmotorn sitter fast med en 22 mm mutter. I den bästa av världar så kan man skruva bort den med en ringnyckel. Min mutter satt väldigt fastrostad, så jag blev tvungen att ta bort den med en mutterdragare och en 22 mm krafthylsa.

Torkarmotor med bortplockad mutter
Torkarmotor med bortplockad mutter

Nu återstår det bara att ta bort ytterligare ett plastlock och en gummitätning för att helt frilägga torkarmotorn. Nu är alla exteriöra delar bortplockad och vi kan gå vidare till interiören. Det kan hända att några av plastdetaljerna kommer att gå sönder under demonteringen på grund av ålder. Det kan vara bra att känna till att att samtliga delar som krävs här i monteringen går att köpa hos Hyundai styckevis.

Bakre torkarmotor frilagd
Torkarmotor frilagd

 

Ta bort inredning

För  att ta bort torkaren måste du plocka lös insidan på bakluckan. Den biten sitter fast med två stjärnskruvar och en förfärlig massa clips. Du behöver inte ta bort hela panelen. Det räcker med att vika ut den övre delen av den, just där torkarmotorn sitter. Använd gärna verktyg för interiör när du bänder loss panelen, så att du inte skadar den. Om man inte har sådana verktyg kan en tejpad skruvmejsel fungera. Ett tips när du bänder ut panelen är att börja uppifrån.

Bakluckans interiör nedfälld
Bakluckans interiör nedfälld

 

Bakre torkarmotorns fastsättning
Bakre torkarmotorns fastsättning

 

Avlägsna torkarmotorn

På insidan av bakluckan sitter motorn fast med två 10 mm bultar. Skruva bort dem och dra ur elkontakten och sedan är motorn är lös.

Bakre torkarmotor Hyundai i30 2008-2012
Bakre torkarmotor Hyundai i30
 
Testkör torkarmotorn

Du kan enkelt testköra torkarmotorn med två kablar och ett bilbatteri. Det är bara att koppla på matning och jord, då skall motorn förhoppningsvis röra sig, se bilden nedan. Om nu torkarmotorn fungerar så vet man att det är ett elfel, annars är det ett problem med själva motorn. Själv testkörde jag min torkarmotor med ett labbaggregat. Resultatet, en totalt stillastående torkarmotor. Efter den testen var jag ganska säker på vad som var felet.

Torkarmotorns kontakt
Torkarmotorns kontakt

 

Felet på torkarmotorn

Som jag nämnde tidigare, så började felet på torkaren med att den gick tungt.  Jag fick hjälpa den på traven för att den skulle röra sig. Vad beror nu det på? Jo, det hela beror på att mässingsbussningen som håller axeln till torkaren har oxiderat och börjat kärva så pass mycket att axeln inte längre kan rotera i den. Det beror på att vatten har trängt in i axeln utifrån.

Plocka isär motorn

Torkarmotorn består av ett aluminiumhus och ett plastlock bak. Locket sitter med 8 st torx-skruvar. Det är bara att skruva bort skruvarna och lyfta bort locket så ser det ut så här.

Insidan av bakre torkarmotor Hyundai i30
Insidan av bakre torkarmotor Hyundai i30
Insidan på locket till bakre torkarmotor Hyundai i30
Insidan på locket till bakre torkarmotor Hyundai i30

 

 

 

 

 

 

Bakrutetorkaren består helt enkelt av en traditionell elmotor med kol och en växlingsmekanism som gör att en axel svänger fram och tillbaka. All elektronik som torkaren består av, det vill säga  kol och ledningsbanor sitter i locket.

Lösningen

Fixen på det här är enkel. Först måste man plocka ur axeln och den kan sitta ganska hårt. Jag tog en skruvmejsel och vred den under den bit där axeln går genom huset på torkarmotorn, samtidigt som jag hamrade på axeln utifrån.

I ärlighetens namn hade jag ingen aning om det skulle fungera. Jag chansade och drog ut axeln på vinst och förlust, eftersom jag ändå inte hade något att förlora. Torkarmotorn var ju ändå trasig.

Bänd bort axel från torkarmotor
Bänd bort axel från torkarmotor

 

Axel till bakre torkarmotor Hyundai i30
Axel till bakre torkarmotor Hyundai i30

 

Axelbussning bakre torkarmotor
Axelbussning bakre torkarmotor

När väl axeln var ute putsade jag försiktigt den yttre delen av axelbussningen med en smärgelduk. Man måste ta det lite varligt här, annars riskerar man att göra hålet till axeln för stort och då kommer torkararmen att glappa. Efter den lilla putsen smörjde jag in axeln med litiumfett och tryckte tillbaka den i torkarmotorn.

Återmontering

Innan du skruvar igen torkarmotorn kan det vara bra att lägga dit lite extra universalfett vid de olika drivkuggarna i motorn. Sedan är det bara att skruva igen motorn och montera tillbaka den i bilen igen. Monteringen är förstås motsatt som demonteringen, inga konstigheter. Tänk på att när du skruvar tillbaka den stora muttern gäller det att vara lätt på handen. Den skall skruvas fast med ett relativt lågt vridmoment (*).  Avsluta monteringen med att  lägga på lite universalfett där axeln kommer ur bussningen genom bakluckan, det vill säga under det yttersta täcklocket. På så vis kan man förhindra att vatten tränger in mellan torkarmotorns axel och bussning. Det var det hela.

Sammanfattning

Det är inte så ovanligt att torkarmotorer ger upp. Det förekommer hos många bilmärken. Att de går sönder är i sig egentligen inte så konstigt, med tanke på att de är utsatta för en rätt så aggressiv miljö, med väder och vind. Att byta en torkarmotor på verkstad kan bli en dyr affär, så här finns det pengar att tjäna. Dessutom kan det vara en fördel att kunna se ut genom bakrutan.

Med det här inlägget hoppas jag att du skall kunna felsöka och förhoppningsvis även reparera din torkarmotor.

På återseende!

/Jocke

 

Källa

Hyundai Motor America

(*)Vridmoment

Den stora muttern till torkarmotorn 10 – 14 Nm    

 

 

Lämna ett svar