Justera handbroms Hyundai i30 2008-2012

Publicerat den Uppdaterat den

Hej

Jag sitter ibland och kikar i sökstatistik kring den här sajten. Det som har kommit upp på dagordningen på senare tid är en fråga om hur man justerar handbromsen på en Hyundai i30. Så, i det här inlägget tänkte jag kort och gott beskriva hur man går tillväga. Det jag menar när jag skriver att jag justerar handbromsen är egentligen justering av bromsbackar.

 

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”  

 

Hur fungerar handbromsen 

Handbromsen på Hyundai i30 är som så många andra av typen trumbroms som dras fast med en handbromsspak via en vajer. Det lite intressanta är att själva trumman är en del av skivan för själva färdbromsen. Det betyder att bromsskivan har två funktioner. Dels som färdbroms och dels som parkeringsbroms där baksidan på skivan agerar trumma åt parkeringsbromsen, se bild nedan.

Den här bromstypen är naturligtvis inte unik för Hyundai i30. Den hittar man i många typer av bilar, till exempel Volvo V70 och Saab 9-5, som har en likadan lösning.

 

Kombinerad bromsskiva och trumma Hyundai i30
Bild 1 Kombinerad bromsskiva och trumma Hyundai i30

 

Fördelen med den här typen av handbroms är att den inte nöts speciellt mycket, eftersom den är separerad från färdbromsen. En liten nötning blir det dock och det kan bero på kärvande vajrar, handbroms som inte läggs ur mm. Den nötningen hade kunnat justeras automatiskt, men eftersom nötningen inte sker i sådan omfattning så har man valt att inte ha någon självjustering för handbromsen. Det leder oss då till dagens ämne, nämligen hur man justerar handbromsen.

När ska man justera handbromsen

Första tecknet på en sliten handbroms brukar vara att handbromsspaken tar lite högre upp än vanligt. Då är det lätt att tro att handbromsvajrarna är slitna, men varje gång jag har fått det här problemet på min Hyundai i30, så har det berott på justeringen av bromsbackarna. Justering av handbromsen kan även behöva göras utan att bromsbackarna egentligen är slitna, vid exempelvis byte av bromsskiva.

Jag vill påpeka att det inte är säkert att det beror på justeringen. Det kan vara så att länkage och vajrar etc kärvar.

 

En påminnelse innan du börjar! Bromsen är en driftskritisk detalj. Var noggrann med varje moment och vid minsta osäkerhet, kontakta verkstad eller annan kunnig person.   

Vad behövs för att justera handbromsen?

 • En mellanstor platt skruvmejsel
 • Pallbock
 • Domkraft
 • Hjulmutternyckel

 

Då kör vi igång

Hissa upp bilen

Börja med att hissa upp bilen bak och plocka bort det bakhjul där du vill justera bromsen.

Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen!

Släpp handbromsen

En ganska uppenbar detalj, men väldigt vanligt att man glömmer.

Ta bort gummiplugg

När hjulet är bortplockat så kommer du kanske att hitta en gummiplugg vid bromsskivans centrum, se bild, i närheten av en av hjulbultarna. Anledningen till att jag säger kanske, är att ibland har den plockats bort för att aldrig sättas tillbaka igen. Hur som helst, peta försiktigt bort den pluggen med en skruvmejsel. Det är ett litet spår i gummipluggen vilket, kan få en att tro att den kan skruvas upp, men det är alltså bara en vanlig gummiplugg.

 

Bakre bromsskiva Hyundai i30
Bild 2 Gummiplugg bakre bromsskiva Hyundai i30
 
Hur fungerar egentligen justeringen

Själva justeringen av bromsbackarna är simpel. Det är egentligen bara en skruv med en kugge som man vrider för att justera ansättningen. Om du vrider kuggen uppåt, ansätter du bromsbacken. Vrider du kuggen neråt, så släpper du bromsbacken, enkelt!

En sak här som kan vara bra att känna till är att det är samma förfarande på båda sidor beträffande vridning av kuggen. Kuggen upp, backarna ut. Kuggen ner backarna in.

I bilden nedan kan du se hur det egentligen ser ut bakom navet vid själva justeringen. 

 

Bromsbackar och justeringsmekanism Hyundai i30
Bild 3 Bromsbackar och justeringsmekanism Hyundai i30

 

Justera backarna

Nu när du vet bromsbackarnas anatomi, så bör det inte vara något större problem.

Vrid skivan så att hålet där gummipluggen satt, pekar ungefär rakt ner mot golvet. Ta därefter din skruvmejsel och sök efter kuggen. Det här kan ta en stund för den är inte helt enkel att lokalisera om du aldrig har gjort det förut. Det brukar kunna ta en stund innan man har fått fram “känslan”.

 

Justera bromsbackar
Bild 4 Justera bromsbackar

 

När du har hittat själva kuggen, så är tanken att du ska ansätta skivan så att den precis sitter fast. Det gör du genom att justera kuggen uppåt samtidigt som du roterar bromsskivan lite fram och tillbaka i små rörelser. Då känner du när skivan fastnar.

När skivan är fast så skall du enligt Hyundai släppa på justeringen fem kugg. Det kan vara svårt att känna sig fram till fem kugg, men om du kikar på bild 3 i förstorat läge, så får du en liten uppfattning om hur stor en kugg är. Fem kugg blir i slutändan ungefär ett helt varav. Själv tycker jag att det är i största laget, men det är Hyundais rekommendation. 

Efter justeringen bör du dra några drag i handbromsen och kontrollera att skivan sitter fast när man drar i handbromsspaken och så klart lossnar när man släpper. 

Avsluta med att sätta tillbaka gummipluggen som täcker justeringshålet.

 

Återmontering

Skruva tillbaka hjulet och dra åt handbromsspaken. Nu kan du testa att vrida hjulet med handkraft. Du skall under inga omständigheter kunna rubba hjulet med handbromsen fastdragen!  

Och det var allt. Bromsbackarna skall nu enligt konstens alla regler vara justerade.

Återstår den andra sidan.

 
Testa handbromsen

På bilar med manuell växellåda och handbromsspak, ej elektrisk, gör du så här.

 • Starta bilen
 • Dra fast handbromsen
 • Släpp upp kopplingen utan att gasa

Då skall bilen få motorstopp

På bilar med automatisk växellåda är det svårare. På äldre automatlådor kan du kanske få en indikation att det går lite tungt. Då får du förlita dig på det som jag skrev tidigare och  se om du kan rubba hjulet när handbromsen är åtdragen. För en mer exakt bromstest får man testa med bromsprovningsutrustning som exempelvis bilprovningen har.

 

Sammanfattning

Att justera handbromsen på Hyundai i30 är enkelt. Konstruktionen är rejäl och brukar fungera klanderfritt. Med lite träning så kan du justera den på fem minuter. Det är dessutom inte så dumt att göra det när du servar bilen. På så vis håller du justeringen och dig själv i trim.

Trevlig sommar!

/Jocke

 

Källa

Hyundai Motor America

 

 

 

En reaktion till “Justera handbroms Hyundai i30 2008-2012

  Gunnar Nilsson sade :
  31 maj, 2023 kl. 12:04

  Om man drar i handbromspaken tre hack.upp från nederst så kan man justera skruven tills man inte orkar snurra alls på hjulet. Gäller både höger och vänster. Sist drar man några gånger i handbromsen och tre hack upp. Går hjulen nu att vrida justerar du båda sidor tills hjulet sitter orubbligt fast. Så gör jag, fungerar bra!

Lämna ett svar