Byta batteri i nyckel Hyundai i30 2018

Publicerat den Uppdaterat den

Hej  

En dag kom min bättre hälft hem med sin bil och hon hade fått upp ett meddelande där bilen sa att det var “låg batterinivå” i nyckeln. Bilen ifråga är en Hyundai i30 2018 års modell. Jag började googla hur man byter batteri i den och hittade en video, dock beskrev den en Hyundai i20. Med hjälp av den informationen så bytte jag i alla fall batteriet. Här nedan kan du se hur jag gjorde.

 

Bild 1 Nyckel Hyundai i30 2018
Bild 1 Nyckel Hyundai i30 2018

 

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

Vad behövs

 • Ett CR2032 batteri, två stycken om du vill göra reservnyckeln också
 • En mellanstor, platt skruvmejsel
 • En liten platt skruvmejsel

 

Öppna nyckeln

 

Ta bort mekaniska nyckeln

Nyckeln består av två delar, en elektronisk fjärrkontroll och i den finns en “mekanisk” nyckel instucken.

På undersidan av nyckeln sitter en spärr och pedagogiskt nog så är det en pil vid spärren. Om du rör spärren i pilens riktning och samtidigt drar i  den ihåliga silvriga öglan bredvid så bör den komma ut. Då kommer det att se ut som i bild 3 nedan. Nu är det bara att dra bort den mekaniska nyckeln från den elektroniska fjärrkontrollen.

 

Bild 2 Spärr för mekanisk nyckel Hyundai i30 2018
Bild 2 Spärr för mekanisk nyckel

 

Bild 3 Mekanisk nyckel utdragen från höljet Hyundai i30 2018
Bild 3 Mekanisk nyckel utdragen från höljet

 

Öppna skalet till nyckeln

Nu har vi kommit till det avgörande momentet vid batteribytet. Batteriet sitter inne i skalet till nyckeln och för att komma åt det måste du dela på den. Det gör du genom att sticka in en skruvmejsel vid gaveln där den mekaniska nyckeln satt och vrida till, på samma sätt som du skruvar åt en skruv. Du måste vara noga med att sticka in mejseln på rätt ställe annars, riskerar du att bryta sönder skalet. I bild 4 så ser du var du sticker in mejseln.

 

Bild 4 Öppna skalet till nyckel Hyundai i30 2018
Bild 4 Öppna skalet till nyckel

 

Delat skal till nyckel Hyundai i30 2018
Bild 5 Delat skal till nyckel

I bild 5 ser du nyckeln delad. Här kan man se varför det är så viktigt att dela nyckeln på rätt ställe. Nu är nyckeln öppen och det är bara att lyfta bort den övre halvan.

 

Bild 6 Innanmätet i nyckel Hyundai i30 2018
Bild 6 Innanmätet i nyckel

 

Byta batteri

Batteriet är ett CR2032 som ligger instoppat i en rund inneslutning i den ena delen av skalet. Du plockar enkelt ut det genom att pilla upp det med en liten skruvmejsel eller motsvarande. Batteriet sitter med pluspolen in mot skalet. Här har Hyundai åter igen varit pedagogiska. De har stämplat in hur polariteten skall vara i skalet till nyckeln under batteriet. Ett annat sätt att se på saken är ju att bara sätta dit det nya batteriet som det gamla satt. 

 

Bild 7 Batteri och skal till Hyundai i30 2018
Bild 7 Batteri och skal

 

Sätta ihop nyckeln

Nu när batteriet är på plats är det då bara att klämma ihop de två halvorna till skalet. Det kan gå lite trögt så man måste klämma ganska ordentligt. När skalet är i hoptryckt, stoppar du tillbaka den mekaniska nyckeln. Klart.

Bild 8 Tryck ihop skal till nyckel till Hyundai i30 2018
Bild 8 Tryck ihop skal till nyckel

 

Avslutningsvis

I det här inlägget har jag beskrivit hur man byter batteri i nyckeln till en Hyundai i30 årsmodell 2018. Den bil jag har bytt batteriet på är i skrivande stund 2.5 år och har gått ca 5000 mil, så jag gissar att det inte är sista gången jag får göra den här proceduren. Några tips till dig som skall göra detta är att först och främst använd dig av högkvalitativa batterier och när du ändå är igång, byt även batteriet i reservnyckeln.

 

På återseende

/Jocke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

å

 

 

 

 

 

 

 

6 reaktioner till “Byta batteri i nyckel Hyundai i30 2018

  Joel sade :
  28 februari, 2021 kl. 11:16

  Stort tack för hjälpen!

   jockesgarage svarade:
   1 mars, 2021 kl. 06:35

   Tack själv, roligt att du har hittat den här sidan!
   m v h
   /Jocke

  Magnus sade :
  20 april, 2022 kl. 07:43

  Fy fasen va bra förklarat och snygt gjort med bilder.
  All heder till dig jocke. Tack.

   jockesgarage svarade:
   21 april, 2022 kl. 07:01

   Tackar tackar! Kul att du hittade till inlägget. Tipsa gärna andra om Jockes Garage.

   /Jocke

  Tomas Lindroth sade :
  26 oktober, 2022 kl. 05:09

  Tack för hjälpen. Köpte bilen idag, nu har jag även 2 nycklar.

Lämna ett svar