Byta fjäder fram Volvo V40 2013-2019

Publicerat den Uppdaterat den

Hej  

På senare tid har jag bytt en rad fjädrar i olika bilar. Det verkar som att fjäderbrott blir allt vanligare i moderna fordon. Det drabbar de flesta märken och Volvo V40 är tydligen inget undantag. I det här inlägget beskriver jag steg för steg hur du byter fjäder fram på en Volvo V40 2016 års modell.

 

Brusten fjäder fram Volvo V40.
Brusten fjäder fram Volvo V40.

 

Vad behövs

Här nedan följer en lista på vad som behövs för att genomföra fjäderbytet

 • Fjädrar
 • Två drivaxelbultar
 • Fjäderkomprimeringsverktyg
 • Verktyg för att pressa ner länkarm
 • Styrledsavdragare
 • Stötdämparverktyg för att pressa isär spindel från stötdämpare
 • 10 mm sexkanthylsa
 • 13 mm sexkanthylsa
 • 15 mm sexkanthylsa
 • 17 mm blocknyckel, mothåll för krängningshämmarstag
 • 13 mm blocknyckel
 • 15 mm blocknyckel
 • 20 mm sexkanthylsa
 • Momentnyckel mätområde 20 – 100 Nm
 • Momentnyckel mätområde 40 – 200 Nm
 • Spärrskaft
 • Långt spärrskaft, alternativt “Braker bar”
 • Insex-hylsa 5 mm för mothåll
 • Rostolja
 • Stålborste
 • Pallbockar
 • Garagedomkraft

 

information2

“Klicka på bilderna för att se dem i förstorat läge.”

Innan du börjar

Kontrollera att reservdelarna passar

En vanlig tabbe är att man skruvar isär allting för att upptäcka att man har fel reservdelar, så innan du fortsätter, kontrollera att de nya delarna passar till din bil. Kontrollera även att delarna inte är defekta.

Hissa upp framvagnen

Börja med att hissa upp bilen i framvagnen. Jag brukar föredra att ha hela framvagnen i luften. Det är bara en rutin jag har för att undvika att framvagnsdetaljer sitter i spänn, dessutom är det mycket lättare att vrida hjulen om man skulle behöva. Vid uppallning, tänk på säkerheten och placera alltid minst en pallbock under bilen! Plocka därefter bort framhjulen. Nu är det fritt fram att arbeta med respektive sida.

Byte av fjäder  kräver lite svängrum neråt för länkarmsverktyget så tänk på att placera bilen relativt högt på pallbockarna.

Byt båda fjädrarna

Generellt sett är rekommendationen att byta framvagnsdetaljer i par. Exempelvis, om ett stag är dålig bör du även byta staget på den motsatta sidan. Rekommendationen är så klart att byta båda fjädrarna eftersom det annars kan ge icke önskvärda köregenskaper.

Ta bort fjäderbenet

Allmänt

I de flesta fall när man tar bort en stötdämpare från bilen måste man separera den från spindeln. I många fall sitter då stötdämparen fast i spindeln med två skruvar som du enkelt tar bort och stötdämparen går att avlägsna. Nuförtiden är det emellertid ganska populärt med fastsättning där stötdämparen är instucken i ett hål i spindeln. Typiska bilmodeller som har det är Passat, Ford Focus och så även Volvo V40. Det finns två sätt att angripa detta problem. Det ena är att montera bort länkarmen och släppa ner spindeln och det är både tungt och tar lång tid. Den andra metoden bygger på att man pressar ner länkarmen så att dämparen till slut hänger i luften och man kan då ta bort den. Jag föredrar tillvägagångssätt två som jag visar i detta inlägg. Denna metod kräver ett verktyg för just denna operation. Jag kommer till det längre ner i artikeln.

Vilken sida börjar man med

I mitt fall var bara den ena fjädern trasig och det kan vara frestande att börja med den sidan. Jag valde att börja med den riktiga sidan för då vet jag hur det ska se ut när det är helt. Jag kan dessutom jämföra den nya fjädern med den gamla och se om den passar.

Rengöring

Innan du försöker att plocka bort något överhuvudtaget är det bra att rengöra samtliga skruvar inne i hjulhuset med en stålborste, samt spraya på lite rostolja. Det är ett effektivt sätt att förbättra dina odds när du skruvar bort bultarna för fjädringen.

 

Stålborste som rengör muttern på styrleden Volvo V40.
Rengör skruvarna innan demontering.
 
Ta bort slangar och ABS-ledning från stötdämparen

Det sitter en bromsslang och en ABS-ledning faststuckna i stötdämparen, bänd försiktigt loss dem. De sitter inte speciellt hårt, det funkar att använda 

Stötdämpare med bromsslang och ABS-ledning Volvo V40.
Stötdämpare med bromsslang och ABS-ledning.
 
Ta bort krängningshämmarstaget

Skruva bort övre leden på krängningshämmarstaget från stötdämparen. Krängningshämmarstag är lite bedrägliga, ibland går det hur lätt som helst att få bort dem och ibland får man i stort sett skära bort dem. I detta fallet fanns det faktiskt ett mothåll på krängningshämmarstaget så att man kunde låsa skruven med en 17 mm nyckel. Är du osäker på hur du skall hantera detta problem, titta gärna i inlägget Byta krängningshämmarstag Hyundai i30.

 

Avlägsna krängningshämmarstag från stötdämpare.
Avlägsna krängningshämmarstag från stötdämpare.

 

Mothåll på skruven till krängningshämmarstaget.
Mothåll på skruven till krängningshämmarstaget.
 
Ta bort styrled

Lossa muttern på styrleden. Styrleden har en insex-infattning som du kan använda som mothåll ifall tappen börjar snurra. Den brukar i allmänhet inte göra det. När muttern är lös måste du använda en styrledsavdragare för att pressa ur tappen ur spindeln. Tappen är av konisk karaktär och ibland går det att knacka till styrleden i sidan så studsar den upp. Det är dock ingenting jag rekommendera här för risken finns att du slår sönder något oavsiktligt. Mitt tips här är alltså styrledsavdragare, pronto! Styrledsavdragaren sätter du bara dit och vrider några varv så brukar leden släppa.

 

Styrledsavdragare för att plocka bort styrleden.
Styrledsavdragare för att plocka bort styrleden.

 

Lossa drivaxel

Drivaxeln sitter med en 13 mm sexkantsbult. Lossa bulten men låt den sitta ingängad. Det bästa är att lossa på den här bulten medan bilen står på backen, men har du glömt det kan du be en kompis stå på bromsen när du skruvar bort bulten. Vrid spindeln och knacka med en gummiklubba på bulten så att drivaxeln släpper från spindeln. Anledningen till att du måste släppa på drivaxeln är att den kommer att motarbeta länkarmen när du skall pressa ner den. 

Obs! Bulten till drivaxeln är av sträckgränstyp och skall bytas efter demontering.

 

Centrumbult i nav Volvo V40.
Centrumbult Volvo V40.
 
Lossa spindel

Förbandet mellan spindeln och stötdämparen är av samma typ som spindelleder brukar ha. Det vill säga en klämring som pressas ihop med en bult. För att underlätta demonteringen så använder man sig av ett specialverktyg som separerar öronen på klämkopplingen. Verktyget är enkelt och egentligen bara en variant på insexnyckel med ena sidan något bredare än den andra. Man sticker in verktyget i mellanrummet vid klämkopplingen och vrider det 90 grader. På så vis utvidgar man hålet i spindeln. Det sitter en styrklack på stötdämparen i mellanrummet på klämkopplingen. Se upp så att du inte blockerar den med specialverktyget.

 

Stötdämpare nedstucken i spindel med klämkoppling Volvo V40.
Stötdämpare nedstucken i spindel med klämkoppling.

 

Specialverktyg för att vidga klämkoppling mellan spindel och stötdämpare Volvo V40.
Specialverktyg för att vidga klämkoppling mellan spindel och stötdämpare.
 
Ta bort strut-bar

Jag hittade ingen bra översättning för strut-bar, så ni får hålla till godo med det ordet tills vidare.

Strut-bar, är en liten balk som sitter mellan stötdämpartornen på bilen för att få chassiet styvare. Volvo V40 har en sådan här och den måste plockas bort. Strut-baren är justerbar med extra stora hål för montering, så det är lämpligt att markera hur den satt så du minns det till återmonteringen.

 

Spärrskaft som skruvar bort skruv till strut-bar.
Ta bort strut-bar, observera storleken på hålen.

 

Strut-bar Volvo V40.
Strut-bar Volvo V40.

 

Lossa bultarna i topplagret

För att ge mer flexibilitet vid demontering och montering så är det bra att släppa några varv på de tre bultarna i topplagringen.

Hålen genom chassiet är något större än bultarna så innan du släpper på bultarna här kan det vara bra att markera hur de satt innan du skruvar bort dem. Anledningen till att hålen är lite större är förmodligen för att just underlätta montering och demontering. Du behöver inte vara orolig att du förstör hjulinställningen. Det lilla utrymmet är lite för litet för att kunna justera den i någon omfattning.

Pressa ner länkarm

Vid byte av stötdämpare på Volvo V40 behöver du någon form av länkarmsverktyg för att bända ner länkarmen. Det finns några varianter på temat som man kan köpa. Jag har använt mig av en variant som man monterar under bilen och drar ner länkarmen med en kedja. Det här var första gången jag använt ett sådant verktyg och det jag upptäckte är att det behövs inte speciellt stor kraft för att bända ner armen, men stötdämparen tenderar att vilja kärva ihop med spindeln, man kan behöva ruska på dem så att de inte fastnar i varandra när man bänder ner länkarmen. Det kan även vara en bra idé att spraya lite smörjmedel mellan dämparen och spindeln så går det ännu lättare.

 

Verktyg som pressar ner länkarm.
Pressa ner länkarm.
 
Avlägsna stötdämparen

När du har kommit så här långt är det bara att skruva bort de tre toppmuttrarna som håller fast stötdämparen i chassiet och lyfta bort den. Var försiktig så att du inte skadar bromsslang eller ABS-ledning. Om du inte har bytt stötdämpare förut kan jag passa på att nämna att fjäderbenet inte är speciellt tungt, det är en enkel manöver att lyfta bort det från bilen. När stötdämparen är borta brukar jag skruva tillbaka en bult i topplagringen så att jag minns i vilken riktning topplagret satt.

 

Spindeln precis nedbänd så man kan lyfta bort stötdämparen.
Spindeln precis nedbänd nedanså man kan lyfta bort stötdämparen.

 

Byta fjäder

Halva artikeln gick ut på att avlägsna stötdämparen, nu till det väsentliga, själva fjäderbytet.

Fjäderbenets anatomi

Själva fjäderbenet är av typen MacPherson och består huvudsakligen av fyra delar. En stötdämpare, en fjäder, ett genomslgasskydd och en så kallad topplagring. Fjäder, dämpare och genomslagsskydd är väl rätt  uppenbart hur de fungerar, men vad är då topplagringen. Topplagringens funktion är att agera som just ett lager mellan fjäderbenet och karossen. Utan det lagret skulle det gå väldigt trögt att vrida ratten på en bil med MacPherson-fjädring.

Om du vill veta mer om hur ett fjäderben ser ut i detalj kan du kika på inlägget Byta fjädrar fram Hyundai i30 2008-2012. Det är visserligen en Hyundai, men principen är den samma. 

Kontrollera topplagringen

Innan du börjar demontera fjäderbenet så är det bra att vrida på topplagret för att kontrollera om det kärvar eller glappar. Om så är fallet måste det så klart bytas. Det är bra att göra detta innan demonteringen, just för att få en känsla för hur lagret fungerar. Ska väl passa på att nämna att topplagret inte snurrar runt jätteenkelt, man får ta i litegrand för att vrida det. Det viktigaste är väl att det inte glappar eller är stumt.

Om du känner att du måste byta topplager så skulle jag rekommendera att byta till original. Jag har varit med om flera gånger att eftermarknadskomponenter inte riktigt passar och man blir uppriktigt förbannad om man måste ta ner fjäderbenet igen för en sådan detalj.

 

Komprimera fjäder
Varning

Utan att skrämma ihjäl dig så måste jag höja ett varningens finger här. Fjädern i komprimerat läge är potentiellt mycket farlig om den lossnar eller sprätter iväg. Så var försiktig hur du handskas med den. Försök att om möjligt komprimera fjädern så lite som möjligt och under så kort tid som möjligt. Vissa verktyg har även en skyddsvajer, använd den!

Om du är osäker så kontakta en verkstad istället. Säkerheten går alltid först.

 

Äntligen har du kommit till det avsnitt som du är mest intresserad av, det vill säga att ta bort fjädern. För att du skall kunna ta bort fjädern från fjäderbenet måste du trycka ihop den. Det finns som vanligt en massa typer av verktyg du kan använda för ändamålet, men samtliga varianter fungerar utmärkt för den här fjädern. Den här gången använde jag mig av ett lite dyrare verktyg. Fördelen med det verktyget är att jag enkelt kan justera det när jag skall montera den nya fjädern. 

Innan du börjar att komprimera fjädern, så föreslår jag att du noterar hur fjädern och topplagringen sitter monterad i fjäderbenet. Det låter mer avancerat än det är, men du markerar helt enkelt hur delarna sitter i fjäderbenet, med till exempel en vit tuschpenna. I detta fall skall klacken på topplagret ligga i linje med klacken på nedre delen på stötdämparen, se bild nedan. 

 

Vit markering med märkpenna på topplagring och stötdämpare så man enkelt kan återmontera fjäderbenet.
Vit markering med märkpenna på topplagring och stötdämpare så man enkelt kan återmontera fjäderbenet.

 

Med alla förberedelser är det nu inte så svårt att göra detta. Nu kan du pressa ihop fjädern med valfritt fjäderverktyg, bara precis så att topplagret lossnar. Skruva därefter bort toppmuttern, det sitter en insex infattning i själva stötdämparen som du kan använda som mothåll. När toppmuttern är lös plockar du bort topplagret och lägger det på ett bra ställe. Det sitter ett dammskydd i topplagringen och det brukar kunna lossna, så nu är det ett bra tillfälle att sätta tillbaka det om det har lossnat. När allt är demonterat är det ju även ett gyllene tllfälle att kontrollera att stötdämparen är i bra skick. Dra några gånger i kolven och se om du har bra motstånd i den, om inte så byt ut den. 

Montera ny fjäder

Flytta över fjäderverktyget till den nya fjädern och komprimera den lika mycket som du gjorde med den gamla. Sätt fjädern i stötdämparens säte och sätt tillbaka topplagringen så markeringen linjerar med markeringen på stötdämparen. skruva dit toppmuttern så den känns fast. Släpp nu på komprimeringen successivt och kontrollera att fjädern och topplagringen sitter korrekt. Om linjeringen skulle avvika är det bara att spänna fjäderverktyget och upprepa. Avsluta hela processen med att dra fast toppmuttern till rätt moment.

 

Ett fjäderben som sitter i verktyg för komprimering.
Fjäderben under komprimering.

 

Komprimerad fjäder med säkerhetsvajer Volvo V40.
Komprimerad fjäder med säkerhetsvajer.
 
Fjäderns utseende

Fjädrar från eftermarknadstillverkare kan variera från original. Den fjäder jag använde var ca 10 mm kortare än originalet och med en mindre skillnad i stigningen. Desigen av den här fjädern var medvetet förändrad men man bör ha det i åtanke att fjädern kan vara fel. Det finns även alternativet att den gamla fjädern inte var den korrekta. Upptäcker du skillnader, kontrollera gärna med fjädertillverkaren innan du fortsätter.

En bild på en eftermarknadsfjäder som är kortare än originalfjädern.
Nya fjädern är kortare än den gamla.

 

Ny fjäder monterad på stötdämpare Volvo V40.
Ny fjäder monterad.

Montera fjäderbenet

Återmontering

Återmonteringen av fjäderbenet är, som det brukar stå i sådana här instruktioner, det motsatta mot sjäva demonteringen. Det enda som egentligen trilskades när jag gjode detta, var dämparen som kärvade i spindeln. Då kan man ruska om dämparen, precis som vid demonteringen. Dämparen på bilen här ville inte riktigt gå ända in mot sitt mothåll. Lösningen på det var att jag satte press på länkarmen med en garagedomkraft och jag pressade upp spindeln mot stötdämparen så den satte sig i sitt läge. 

Använd momentnyckel

Toleranser på skruvar i bilar nuförtiden är i allmänhet mycket låg. Jag rekommenderar därför att du använder momentnyckel och följer momenten nedan slaviskt. Var extra varsam med bulten mellan stötdämpare och spindel samt bultarna i topplagringen. 

 

Ny fjäder Volvo V40.
Ny fjäder Volvo V40.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, det som är lite klurigt när man byter stötdämpare eller fjäder på en Volvo V40 är att få i och ur stötdämparen i spindeln. För att göra det måste man pressa ner länkarmen. Hur man nu väljer att göra det är en smaksak. Det finns en rad olika verktyg och vissa väljer att spänna ner armarna med spännband. För dig som gör jobbet på pallbockar kan det vara lite mer utmanande, men det är helt klart görbart.

Förhoppningsvis har du nu lite bättre insikt i vad som krävs för att byta fjäder på en Volvo V40.

 

God jul och lycka till med skruvandet!

/Jocke

 

Vridmoment (*)

Krängningshämmarstag 55 Nm

Bult-förband stötdämpare och spindel 80 Nm

Toppmutter stötdämpare 50 Nm

Stötdämparmuttrar torn 30 Nm

Drivaxelbult 35 Nm + 90 grader

Styrled 48 Nm

Mutter och bultar strut-bar 26 Nm

Hjulbult 130 Nm

 

Källa

* Volvo Vida

KIlen springs

 

 

Lämna ett svar